Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Lenita Toivakka ber om ursäkt för att ha vilselett riksdagen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Lenita Toivakka (Saml)
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka (Saml) ber nu om ursäkt för att hon inte berättat hela sanningen om sin roll i ett holdingbolag.

I en intervju i MTV:s morgonprogram sade Toivakka att hon borde ha uttryckt sig annorlunda.

- Jag ber om ursäkt, om jag har vilselett om vilken roll jag haft genom att säga att jag inte var med, eftersom jag naturligtvis var med om man ser till det juridiska. Jag var med i företagets styrelse och ansvarig för hela verksamheten, säger Toivakka.

- Jag är ledsen för det här och ber om ursäkt att jag uttryckt mig vilseledande.

Toivakka understryker ändå att hon varken varit med i familjeföretagets operativa ledning eller aktivt varit med om att grunda företaget.

Häftig dispyt i riksdagen

I riksdagen i tisdags beskyllde Timo Harakka från oppositionspartiet Socialdemokraterna Toivakka för att ha grundat ett holdingbolag i Belgien, med avsikt att undvika skatter.

Toivakka beskyllde i sin tur Harakka för att ljuga. Till riksdagens etikett hör att man inte uttrycker sig så här, och Toivakka bad om ursäkt för sitt ordval.

Timo Harakka deltog i onsdags i Yles A-Studio för att diskutera aggressiv skatteplanering. Mitt under sändningen tog Harakka ur kavajfickan fram en bunt papper som uppgavs bevisa att Lenita Toivakka satt i bolagets styrelse då det grundades, och att hon alltså borde ha varit medveten om vad företaget skulle göra.

Harakka menar att det bör ha konsekvenser att en minister inför riksdagen kommer med vilseledande uppgifter.

- När minister Alexander Stubb var i en liknande situation bad han i offentligheten om ursäkt, han bad om ursäkt i riksdagen och efter det behandlades frågan ännu av riksdagen. Vad leder det här till?