Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kören blev Måns Zelmerlöws språngbräda till artistlivet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
"Glad så som fågeln" i Måns version - Spela upp på Arenan

Måns Zelmerlöw har mycket att tacka körerna i hans liv för. Tiden i otaliga körer under många års tid lärde honom väldigt mycket om musik, sådant som han drar nytta av varje dag som artist.

Måns Zelmerlöw är högaktuell i och med att det bara är några veckor kvar tills årets Eurovision Song Contest drar igång. Zelmerlöw är programvärd för sångtävlingen tillsammans med Petra Mede. Men visste du att Zelmerlöw också är en hängiven körmänniska och att hans hjärta klappar lite extra för studentkörsång?

Måns om vilken nytta han fått av studentsången - Spela upp på Arenan

När unga Måns Zelmerlöw skulle börja gymnasiet i Lund var han, som han säger själv, väldigt "anti-kör”.

- Men det visade sig att mitt musikgymnasium egentligen bara gick ut på att sjunga i kör. Det slutade med att jag efter tre år var med i princip varenda kör som fanns i Lund, berättar Zelmerlöw entusiastiskt.

Måns Zelmerlöw om det mäktiga med körsång - Spela upp på Arenan

Men det var inte bara mäktigt och roligt att sjunga i kör. Körlivet gav Zelmerlöw många av de verktyg han behövde för att bli en riktigt bra artist.

- Det är ju en fantastisk bra skola. Jag har kan fortfarande använda det jag lärt mig i körerna i min musik.

Måns drog egen show på Brahe Djäknars efterfest

Tack vare tiden i Lunds studentsångare kom Måns också i kontakt med Åbo och Åbostudentkören Brahe Djäknar.

Som ung andra tenor i Lunds studentsångare åkte Måns iväg på körturné till Åbo hösten 2004. På programmet i Åbo stod en gemensam konsert med Brahe Djäknar och Lunds studentsångare - efteråt blev det gemensam fest.

Som det ofta blir när sångare kommer samman fortsatte sjungandet långt in på natten. Måns och sångarna från Lund och Åbo kunde sjunga ihop halva natten eftersom man kände till samma sånger. En stor del av den så kallade stamrepertoaren är gemensam för studentsångare i hela Norden. Därför går det bra att sjunga ihop fast man aldrig har träffats förut.

- Det blev så att vi satt och battlade i olika körsånger tillsammans, berättar Måns. Det är ju det som är hela grejen med manskör, att sitta och dricka öl tillsammans på något ställe, och sedan börja sjunga och ta över det stället helt! Det är fantastiskt roligt, skrattar Måns.

Orkar alla faktiskt med körsång på fester? - Spela upp på Arenan

Härligt att ropa nu är våren här

Studentkörer som sjunger in våren är en gammal tradition sedan början av 1800-talet som spred sig till Finland från Uppsala. På den tiden gav studenterna inga egentliga inomhuskonserter utan man sjöng utomhus, bland annat på valborg. I Finland är det Åbostudentkören Brahe Djäknar som sjunger in våren på Vårdberget i Åbo på valborgsmässoafton. Vårkonserten sänds direkt i radio, tv och över hela världen på webben. I Sverige är det Lunds studentsångare som sköter samma uppgift i direktsändning.

- Jag tycker det är en helt fantastisk tradition. Jag hoppas jag ska kunna vara med som gammal studentsångare någon gång när Lunds studentsångare sjunger in våren, säger Måns.

Vad är det som gör att folk år efter år vill samlas och lyssna på de här vårkonserterna?

Måns om luttrade nordbor och ljuset - Spela upp på Arenan

- Det fina med den här traditionen är ju också att det finns rätt så få tillfällen där körsång och manskörssång får den här uppmärksamheten, och jag tycker det borde finnas fler tillfällen, säger Måns.

Någon skulle ju kunna tycka att manskörssång är lite uppstyltat och lite väl traditionstyngt – vad säger du till dem?

- Nej, det tycker jag inte. Det är klart att det finns väldigt mycket traditioner i det, men det finns mycket som är coolt med manskörssång, slår Måns Zelmerlöw fast.

Måns tvingar sitt band att lyssna på körsång - Spela upp på Arenan

Våren sjungs in i Åbo på lördag

På valborgsmässoafton sjunger studentkören Brahe Djäknar in våren på Vårdberget i Åbo. Sändningen sänds direkt i radio, tv och på webben över hela världen.

- Jag älskar när Lunds studentsångare och Brahe Djäknar sjunger in våren, jag kommer definitivt att titta på sändningen, lovar Måns Zelmerlöw.

Valborg i Åbo lördagen den 30 april klockan 18 - i Radio Vega, Yle Fem och på webben svenska.yle.fi

#minkör

Diskussion om artikeln