Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oroväckande utveckling i Bangladesh – vad är det som händer?

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
bangladesh
Bildtext Människor samlades utanför HBTQI-aktivisten Xulhaz Mannans hus efter mordet. Mannan jobbade också för biståndsorganisationen USAID.
Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

Efter flera brutala mord på kort tid i Bangladesh väcks det farhågor om att radikal islamism har fått ett allt starkare fotfäste i landet. Samtidigt som regeringen bestämt tillbakavisar att Islamiska staten skulle ha kommit till landet gör den ingenting för att utreda morden.

Utvecklingen i landet börjar oroa också internationellt.

Några män som påstod sig jobba för en kurirfirma släpptes på måndagen in i det hus där Xulhaz Mannan bodde. Han var hemma och hade sin vän, skådespelaren Tanay Mojumdar på besök. De två männen höggs ihjäl med macheter.

På Finlands ambassad i New Delhi följer man oroligt med utvecklingen i Bangladesh, säger ambassadsekreteraren Suvi Tuominen.

– Det handlar om verkligt råa mord där folk till och med har mördats på gatan, säger Tuominen.

Oklart vem som står bakom morden

Det här var bara två i raden av mord som har skakat Bangladesh under den senaste tiden.

Mannan och Mojumdar var båda öppet homosexuella och framstående HBTQI-aktivister och Mannan var redaktör för tidskriften Roopbaan, som fokuserar på sexuella minoriteter.

Homosexualitet är tabu i Bangladesh, men regeringen har inte ingripit i publiceringen av nätmagasinet, som också får stöd av flera utländska ambassader.

Dagen efter morden uppgav en grupp med kopplingar till al-Qaida i södra Asien att de hade utfört attacken.

Chefredaktören för Bangladesh första gaydtidskrift Xulhaz Mannan och Mahbub Tonoy mördades i en privatbostad i huvudstaden Dhaka
Bildtext 35-årige Mannan och 25-årige Mojumdar hörde till de mest högljudda HBTQI-aktivisterna i Bangladesh.
Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

Under veckoslutet mördades en professor i engelska vid universitetet i Rajshahi i nordvästra Bangladesh på samma råa sätt – han höggs ihjäl med en machete på väg till jobbet.

Han var den fjärde professorn vid samma universitet som mördades.

Påstådda IS-militanta tog på sig mordet via den IS-kopplade nyhetsbyrån Amaq.

Motivet var att han hade “uppviglat till ateism” i Bangladesh. Professorn lär ändå inte ska ha varit ateist, och det spekuleras om att han mördades för att han var aktiv i kulturella kretsar. Han hade grundat en musikskola och var redaktör för en litterär tidskrift.

Tidigare i april höggs en juridikstuderande ihjäl i Dhaka. Han hade skrivit emot religiös extremism på sin Facebooksida. Också här påstod al-Qaidas gren i södra Asien att den stod bakom attacken.

Extrema grupper har funnits länge i Bangladesh

Morden i april tyder på att de som orkestrerar morden har breddat sitt fokus. Först var det främst bloggare som attackerades.

Förra året höggs fyra bloggare ihjäl. Deras namn hade funnits på en lista med ”ateistiska bloggare” som sammanställts av flera radikalislamistiska grupper och där över 80 personer fanns listade.

Två utlänningar – en italiensk pastor och en japan som jobbade med jordbruksprojekt, sköts ihjäl i oktober.

Den internationella oron om att radikal islamism håller på att få ett verkligt fotfäste i Bangladesh har ökat, vilket kunde leda till att landet går i samma riktning som Afghanistan och Pakistan.

De attackerna påstod IS sig ha utfört. Också moderata sufi-muslimer, en hindupastor och buddhister har mördats brutalt och flera tempel i norra Bangladesh har attackerats.

Sedan 2013 har sammanlagt 20 människor mördats av misstänkta extrema islamister. En stor del av dem har huggits ihjäl med macheter och en del har halshuggits.

Den internationella oron över att radikal islamism håller på att få ett verkligt fotfäste i Bangladesh har ökat. Det befaras att landet går i samma riktning som Afghanistan och Pakistan.

Suvi Tuominen på ambassaden i New Delhi vill ändå tona ner farhågorna en aning.

– Det finns olika åsikter om radikal islamism verkligen har blivit vanligare och om de här morden verkligen är utförda av radikala islamister. Det har funnits radikala grupper i Bangladesh också tidigare även om det har varit lugnare under de senaste åren. Men ett helt nytt fenomen är det inte.

Yttrandefriheten i fara i Bangladesh

Bara en person har hittills dömts för något av morden. Regeringen påstår att IS eller al-Qaida absolut inte har någon närvaro i Bangladesh, och säger att morden är kopplade till oppositionspartiet och inhemska radikala grupper som vill destabilisera landet.

IS-närvaro skulle betyda att regeringen har förlorat kontrollen.

Bangladesh har 155 miljoner invånare och är världens tredje folkrikaste stat med muslimsk majoritet. Landet är ändå känt som en sekulär stat, och olika religioner och minoriteter har levt i relativ harmoni.

En liknande våg av våld mot religiösa och andra minoriteter svepte genom landet, och redan då befarades att landets sekulära grund höll på att rämna till förmån för en mer islaminriktad nationell identitet.

IS-närvaro skulle betyda att regeringen har förlorat kontrollen.

Kritiska röster höjs nu också internationellt mot regeringen. Efter morden på HBTQI-aktivisterna kom EU-länderna med ett gemensamt uttalande.

”EU förväntar sig att Bangladesh regering garanterar yttrandefriheten som en grundläggande mänsklig rättighet och för att främja respekt. Regeringen bör också trygga säkerheten för alla medborgare.”

En ny informations- och kommunikationsteknologilag som regeringen klubbade igenom år 2013 kriminaliserar sårandet av religiösa känslor och spridandet av felaktig information.

Kritiker säger att regeringen använder den här lagen för att tysta ner oliktänkare och regeringsmotståndare.

”Regeringens fel”

Journalisten Saleem Samad, som är pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers korrespondent i Bangladesh, säger att yttrandefrihetsläget snabbt har blivit sämre i Bangladesh.

– Traditionella medier i Bangladesh har börjat utöva självcensur. Det enda stället där man kan skriva fritt är på sociala medier, och det är därför människor som är aktiva där har attackerats, säger Samad.

Han tror att det verkligen är IS och al-Qaida som står bakom morden och säger att regeringen med sitt handlande spelar terrornätverken i händerna.

Regeringen rycker på axlarna och säger att bloggarna borde ha varit försiktigare när de skrev kritiskt på nätet

Saleem Samad, journalist.

– Regeringen har inget svar på vem som står bakom morden, de säger bara att det inte är IS. Också nu efter morden på HBTQI-aktivisterna kom regeringen med ett uttalande om att de ska hitta gärningsmännen. Men knappt några gripanden har gjorts i samband med morden på bloggare och aktivister, säger Samad.

Huruvida det verkligen är terrornätverk som står bakom spelar inte så stor roll anser flera experter, eftersom det finns många lokala organisationer som har samma ideologi.

bangladesh premiärminister sheikh hasina
Bildtext Premiärminister Sheikh Hasinas parti Awami League ledde kampen om självständighet från Pakistan i frihetskriget 1971.
Bild: EPA

Samad skyller de senaste månadernas utveckling enbart på regeringens politik. Genom att själva gripa oliktänkare och ateister och hålla dem fängslade utan rättegång ger de i tysthet sitt godkännande till morden, säger han.

– Regeringen rycker på axlarna och säger att bloggarna borde ha varit försiktigare när de skrev kritiskt på nätet. Allt det här sker med regeringens goda minne, säger Samad.

Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina uttalade sig hårt mot dem som kritiserar religion förra veckan. Trots att Bangladesh är sekulärt är islam en statsreligion och att tala illa om religionen är tabu.

– Jag anser inte att sådana skriverier är fritt tänkande utan fula ord. Varför skulle någon skriva sådana ord? Det är inte acceptabelt om någon skriver emot vår profet eller andra religioner, sa hon.

Hot mot den positiva utvecklingen

Det politiska läget i Bangladesh har varit spänt sedan parlamentsvalet år 2014, säger Suvi Tuominen. Oppositionspartiet bojkottade valet eftersom premiärminister Sheikh Hasina ändrade på grundlagen och tog bort en etablerad praxis.

– Enligt den skulle regeringen alltid inför val ge över makten till en oberoende expeditionsregering, men den gången skedde det inte. Eftersom oppositionspartiet bojkottade valet blev också valdeltagandet väldigt lågt, drygt 20 procent, säger Tuominen.

Hon säger att utvecklingen är oroväckande och sorglig med tanke på att mycket har gått framåt i Bangladesh under de senaste åren.

– Utbildningssektorn har utvecklats, den absoluta fattigdomen har minskat och ekonomin har vuxit. Mycket positivt har hänt men de här morden är verkligt oroväckande.

Något kan hända mig när som helst.

Saleem Samad, journalist.

En av Bangladesh kändaste bloggare, Imran Sarker, fick genast efter morden på HBTQI-aktivisterna ett samtal om att han kommer att mördas mycket snart.

Också journalisten Saleem Samad hör som aktivist för yttrandefrihet till riskgruppen. Men han är inte rädd.

– Jag har suttit i fängelse några gånger och var i exil i sex år men kom tillbaka. Jag är inte rädd, men många av mina kolleger är det, säger han.

Själv har han inte blivit direkt hotad, men påpekar att det inte betyder att det inte finns hot.

– Jag monitoreras definitivt. Något kan hända när som helst, säger han.