Sveriges kung hjälper regeringen i svåra situationer
Sveriges kung Carl XVI Gustaf berättar i en födelsedagsintervju att han på ett avgörande sätt hjälpte till att lösa den diplomatiska dispyten mellan Sverige och Saudiarabien förra året.
Den svenske kungen Carl XVI Gustaf fyller 70 år nu på Valborgsmässoafton och Sveriges Television har publicerat en födelsedagsintervju med kungen, där han berättar om sitt arbete. I intervjun berättar kungen att han ibland hjälper den svenska regeringen då det uppstår svåra situationer i utrikespolitiken.
– Det är självklart att man ställer upp och försöker lösa ett problem, säger kungen till SVT.
Ambassadör kallades hem
I intervjun tar han upp den diplomatiska dispyten med Saudiarabien förra året. Sveriges utrikesminister socialdemokraten Margot Wallström kritiserade i hårda ordalag människorättssituationen i Saudiarabien. Hon beskrev landet som en diktatur som använder sig av medeltida straffmetoder.
Saudiarabien reagerade genom att kalla hem sin ambassadör från Stockholm och hindrade dessutom Wallström från att tala under ett möte för Arabförbundet. En dag senare sade Sverige upp det omdiskuterade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien.
Skrev brev till den saudiske kungen
Senare beslutade saudiska myndigheter att inte utfärda nya arbetsvisum till svenska affärsmän.
Det var i den här situationen som Sveriges regering bad kungen om hjälp. Kungen skickade ett brev till Saudiarabiens kung Salman bin Abdul al-Azizi. Kung Carl Gustaf tror att det var brevet som löste dispyten.
Kungen avslöjar inte vad han hade skrivit i brevet. Enligt tidningen Svenska Dagbladet innehöll brevet ändå inte en ursäkt.
– Det är sådant som sker i det tysta, det går inte att man diskuterar det. Tyst diplomati är det enda som håller när det gäller sådana här saker, säger kungen..
Diplomativande del av arbetet
Enligt kungen har liknade situationer uppstått tidigare. Diplomatiska uppgifter är en mycket givande del av kungens arbete enligt honom.
– Att man har den möjligheten och det förtroendet, det är ju vad det hela bygger på – relationer och kontakter. Det är därför man gör alla statsbesök. De öppnar upp kontakter så att man efteråt faktiskt kan skriva ett litet brev, säger kungen.
Kungen får kritik
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, ställer sig kritisk till kungens uttalanden i Svenska Dagbladet.
– Det är bra att ha goda relationer med statschefer men varför har han det med Saudiarabien, en av världens värsta diktaturer frågar Bjereld. Jag efterlyser en starkare insikt från honom om att det här kan uppfattas som ett problem, säger Bjereld till SvD.