Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fem påståenden om övervikt

Från 2016
våg
Bildtext Man ska inte titta blind på vågen.
Bild: Image Source/All Over Press

När det gäller övervikt finns det en massa motstridig information överallt och de flesta har en åsikt om ämnet, men vad vet vi egenligen? Vi bad Kirsi Pietiläinen, som forskar i fetma vid Helsingfors universitet, att ta ställning till fem vanliga påståenden om fetma.

En överviktig person är ohälsosam

Pietiläinens svar: Man kan inte på dra slutsatser om en persons hälsa utgående från utseendet. Det finns mycket vi inte vet om mekanismerna för varför vissa överviktiga är i god hälsa och vissa inte. Största delen av de som under en längre tid är överviktiga får ändå något sorts problem med hälsan, så helt ofarligt är det inte i längden. Men om personer som är väldigt överviktiga motionerar tillräckligt går det att minimera hälsoriskerna som övervikt för med sig.

Fetma är genetiskt betingat

Pietiläinens svar: Det finns faktiskt många genetiska risker vad gäller övervikt men de enskilda generna är inte identifierade. Det har ändå hittats ungefär 100 gener som på något sätt påverkar vikten och större delen av dessa påverkar matlusten och därför kan leda till en benägenhet för övervikt. När vi forskat kring fetma hos identiska tvillingar har vi sett att tvillingarna i de flesta fallen väger lika mycket. Skulle man ha en identisk tvilling skulle man med 95 procents sannolikhet ha samma kroppsvikt som hen.

Det är modigt att lägga upp bilder på sig själv som överviktig och jag tycker att övervikt borde få synas mer.

Kirsi Pietiläinen

Övervikt är enkel matematik – för högt kaloriintag = övervikt

Pietiläinens svar: I princip är det just så. Människor är förstås olika och vissa har en tendens att äta för mycket, medan andra har lättare att undvika extra kalorier. Detta betyder ändå inte att man kan skylla på den enskilda individen för dess övervikt. Vi är alla genetiskt kodade med en god matlust och det samhälle vi lever i ger oss lätt tillgång till mat i överflöd. Även ett litet regelbundet extra intag av kalorier leder på långsikt till övervikt.

Feta personer har sämre ämnesomsättning

Pietiläinens svar: Ämnesomsättningen spelar nog en roll, men överviktiga människor har i regel en högre grundämnesomsättning än smala. En fet person förbrukar alltså fler kalorier i vila än en smal person. Är man överviktig och rör på sig mycket har man också i regel lätt att förbruka mycket kalorier. Påståendet att man är överviktig på grund av en dålig ämnesomsättning är inte helt vattentätt, utan det kräver andra påverkande faktorer, till exempel att man äter för mycket och rör på sig för lite.

Skamlösa bilder på överviktiga personer på sociala medier förhärligar fetma

Pietiläinens svar: Jag har svårt att tro att det här skulle vara ett skadligt fenomen. Det är modigt att lägga upp bilder på sig själv som överviktig och jag tycker att övervikt borde få synas mer, för det är ofta ett fenomen vi försöker sudda ut. Det näthat som finns mot överviktiga är upprörande. Skulle det vara fruktbart att racka ner på feta personer för att få dem att gå ner i vikt borde vi vid det här laget inte ha några överviktiga alls i Finland.

Text: Raffe Lostedt, Isabella Mattsson

Diskussion om artikeln