Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart har hela Kimitoön fibernät

Från 2016
Vd Chistian Lindroos håller i en fiberkabel.
Bildtext Vd Christian Lindroos är nöjd över bolagets storsatsning.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kimito Telefon bygger ut nätverket av fiberoptik på hela ön.

Hittills har Kimito telefon koncentrerat sig på Kimito-området medan Telia company (tidigare Telia Sonera) har haft hand om Dalsbruk, Kasnäs, Högsåra, Rosala och de andra öarna i söder och Lounea har huserat i de allra nordligaste delarna av Kimitoön.

Varken Lounea eller Telia company har hittills visat intresse för att satsa på fibernät på Kimitoön, utan kunderna hänvisas i allt högre grad till det mobila nätet. Enligt Christian Lindroos, vd vid Kimito telefonaktiebolag, räcker det mobila nätet ändå inte för dagens behov.

Person som surfar på nätet (på en laptop).
Bildtext Det finns allt mer elektroniska prylar i hemmen som kräver uppkoppling.
Bild: CC

Förutom att fibernätet byggs ut i Kimito får nu också Dalsbruk och Kasnäs samt norra delarna av ön så som Kila och Mjösund optiskt fibernät.

- Vi vill vara hela öns operatör, säger en nöjd vd Christian Lindroos.

Kimito telefons fiberoptik.
Bild: Yle/Monica Forssell

Storsatsningen inleddes redan i fjol och pågår nu för fullt.

Som bäst har Kimito Telefon hela tolv olika projekt på gång runt om på ön och sysselsätter indirekt ett tjugotal personer som gräver och lägger ner kablar i marken.

Mobila nätet räcker inte längre

Orsaken till den stora satsningen är att dagens behov av telekommunikation är stort och bara ser ut att växa.

- Att surfa på internet är bara en liten del av det som nätet behövs till i dag, förklarar Christian Lindroos. Olika seniortjänster, övervakning, digital hälsovård och molntjänster kräver alla pålitlig kommunikation och många olika slags elektroniska apparater så som kameror, pekplattor, datorer, TV:n och mobiler.

- Kopparnätet har levt ut sin tid och mobilnätet klarar inte ensamt av allt det här, säger Lindroos. Därför behövs fibernätet.

Enligt Christian Lindroos kan man inte ens fundera på att utveckla till exempel digitala tjänster inom äldreomsorgen utan ett stabilt marknät. Det mobila nätverket räcker nämligen inte för stora mängder informationsöverföring. Kopparnätets kapacitet räcker inte heller till och är dessutom känsligt för störningar.

Kimito telefon drar fiberoptik ända fram till kundernas hus. Kunderna kan sedan välja att antingen koppla sina datorer direkt till fibernätet eller ha ett trådlöst nät hemma. En fiberanslutning kostar mellan 1800 och 2500 euro.

I fjol investerade Kimito telefonaktiebolag uppemot 300 000 euro på fibernätet. I år satsar man minst lika mycket och investeringstakten kommer att bestå under flera år framöver, säger Lindroos.

- Jag kommer härifrån och våra kunder är våra ägare och vi ser att det här gynnar alla våra kunder, säger vd Christian Lindroos.