Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland: Ryssland respekterar inte neutralitet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Russian Su-25 assault aircrafts release smoke in the colours of the Russian flag while flying above the Kremlin, during the rehearsal for the Victory Day military parade at the Red Square in Moscow, Russia, 07 May 2015.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Estland befarar att Ryssland kommer att försöka utnyttja konflikter på andra håll i världen för att skapa oro i Östersjöområdet och splittra Nato.

Det är inte någon prioritet för Ryssland och president Vladimir Putin att återskapa Sovjetunionen på ett eller annat sätt, säger analytikern Andres Vosman vid den estniska underrättelsetjänsten Teabeamet.

- Men en prioritet för Putin är att söndra den USA-ledda världsordningen.

Ett tänkbart scenario är att Ryssland och USA hamnar i en konflikt på annat håll i världen som exempelvis Syrien.

Då är det möjligt att Ryssland försöker skapa en andra front i Östersjöområdet för att skapa oro i Natoleden, säger Vosman och får medhåll av Sven Mikser som är ordförande i det estniska parlamentets utrikesutskott.

Vosman och Mikser besökte Helsingfors på torsdagen och diskuterade säkerhetspolitik med pressen.

Gärna Finland och Sverige i Nato

Estland har länge offentligt förespråkat ett Natomedlemskap för både Finland och Sverige och det gör de estniska talesmännen även nu.

- Vi tror att styrka och enighet är ett språk som Putin förstår, säger Mikser.

Enligt honom skulle Moskva visserligen protestera högljutt mot ett finländskt och svenskt Natomedlemskap, men knappast göra något mer än det.

Underrättelseanalytikern Vosman varnar för att Finland och Sverige knappast kommer att kunna åberopa neutralitet om det blir allvar.

- Vi har anledning att tro att Ryssland inte kommer att respektera neutralitet i någon form.

Finland har efter Sovjetunionens fall fört en försonligare politik gentemot Ryssland än Estland. Enligt Mikser beror skillnaderna på att länderna har olika historisk bakgrund.

Sven Mikser, ordförande i det estniska parlamentets utrikesutskott.
Bildtext Sven Mikser.
Bild: Patrick Holmström

Estland lämnades i sticket 1939 och vill inte hamna där igen. Därför gick landet med i Nato och EU så fort det var möjligt och håller en stram front gentemot Moskva.

- Även små försonliga gester tolkas vanligen av Ryssland som svaghet, enligt vår erfarenhet, säger Mikser.

Utnyttjas Estlandsryssarna?

En del analytiker har spekulerat i om Ryssland kunde utnyttja den ryskspråkiga befolkningen i nordöstra Estland och ockupera Narvaområdet enligt modell från Krim.

- Det scenariot är mycket osannolikt, säger underrättelsetjänstens talesman Andres Vosman.

Enligt utrikesutskottets ordförande Sven Mikser har den estniska regeringen ingen orsak att tro att den ryskspråkiga befolkningen i Estland skulle vilja höra till Ryssland.

- Ryssland kalkylerade grovt fel då man trodde att ryssarna i östra Ukraina skulle stöda en rysk inmarsch. Vi har all anledning att tro att de ryskspråkiga i nordöstra Estland är nöjda med att höra till Estland.

Moskva och president Vladimir Putin kan förstås försöka utnyttja Estlandsryssarna som spelbrickor, men det handlar nog inte om någon omsorg om deras öden, enligt Mikser.

- Putin struntar blankt i hur ryssarna mår i hans eget land. Och han struntar ännu mer i hur ryssarna i utlandet har det.