Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Anrikt träbåtvarv tvingas flytta från Sandudd - ägarna känner sig lurade

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:43.
Mikael Aminoff, mika Louhivaara
Bildtext Mikael Aminoff äger en k-märkt träbåt som han fram till nu förvarat i båtvarvet på örarna. Snickare Mika Louhivaara har arbetat på båtvarvet de senaste åren och säger att platsen och miljön är ypperlig för att gamla träbåtar ska må bra.
Bild: Yle/Carina Bruun

Båtvarvet på Örarna framför Sandudd har vinterförvarat klassiska träbåtar i hundra år. Nu har idrottsverket sagt upp kontraktet, träbåtarna ska bort och in flyttar verket med egna arbetsbåtar.

Enligt ägarna på båtvarvet har processen gått fult till.

- Man har låtit oss förstå att vi har en framtid på Örarna, men sedan har de tydligen ändrat sig, säger Eva Lindgren som är delägare i Lindgrens båtvarv.

Eva Lindgren
Bildtext Eva Lindgren trodde att varvsverksamheten skulle få fortsätta.
Bild: Yle/Carina Bruun

Det här är en katastrof!

― Eva Lindgren, delägare i Lindgrens båtvarv

Det var hennes farfar som för snart hundra år sedan grundade båtvarvet på Skällarn, och som på 1930-talet flyttade till Örnholmen. Det är en av de små holmarna på Örarna.

Eva Lindgren har tillbringat sin barndom på holmen och sedan återvänt som vuxen för att driva båtvarvet som är det enda i staden som sköter om och reparerar gamla klassiska träbåtar.

”Det är en katastrof för Helsingfors”

Beskedet att området ska vara tomt på träbåtar, hallar och snickare i slutet av juni kom som en chock för Lindgren.

- Katastrof. Vi har professionella snickare som kan reparera och ta hand om de här båtarna. Det är en helt annan sak att driva ett varv för klassiska träbåtar än för glasfiberbåtar, säger Eva Lindgren.

Aura, träbåt,
Bildtext Båtar som Aura får nu lov att hitta ett nytt vinterhem.
Bild: Yle/Carina Bruun

Eva är också rädd för att platsen kommer att förändras radikalt

- Vi finns på ett helt unikt ställe. Nu kommer det att bli en depå för stora arbetsbåtar. Deras stora propellrar kommer att röra upp bottensedimentet som kan sprida sig bland annat till Sandudds badstrand, säger Lindgren.

Hela stället förstörs.

― Eva Lindgren, delägare i Lindgrens båtvarv.

Hon ser med förfäran på idrottsverkets planer.

- De vill höja och asfaltera marken, man planerar en avfallssortering och en bensinstation. Hela stället förstörs, säger Lindgren.

"Känner mig lurad"

- Jag antar att jag är blåögd för att jag trodde på idrottsverket som ännu i december 2014 sade att vi skulle få ett nytt kontrakt, säger Eva Lindgren om processen.

Enligt henne kom två personer från idrottsverket för att bedöma vad som måste göras för att verksamheten skulle få fortsätta.

- Bland annat krävdes att vi städar upp, river det som måste rivas, bygger nya hallar och målar. Vi bestämde oss också för att grunda ett företag och byta namn till Kotkasaaren telakka AB, säger Lindgren.

Kontraktet sägs upp

I januari beslöt idrottsnämnden att man säger upp kontraktet med arvingarna i båtvarvet i augusti.

Enligt Lindgren lät idrottsverket förstå att detta måste göras för att staden sedan ska kunna göra ett nytt hyreskontrakt med företaget Kotkasaaren telakka.

Under den här tiden gjordes ritningar och planer för en vågbrytare, nya båthallar och en gästhamn. Under våren samarbetade också en arkitekt med bland annat byggnadskontoret och stadsplaneringskontoret om planerna på Örarna.

De kunde ha hört av sig till oss med anvisningar, ifall våra planer inte var tillräckligt bra.

― Eva Lindgren, delägare i Lindgrens båtvarv.

Enligt Lindgren fick varvet den 20:e maj 2015 veta att åtminstone chefen för havsavdelningen på idrottsverket, hade läs igenom förslaget till fortsatt verksamhet och för sin del godkänt det.

I juni skickade Kotkasaaren Telakka en ansökan om att få hyra området på Örarna.

Ägarans hade gjort en ny plan för Örarna. Bland annat skulle man bygga nya hallar, riva gammalt, måla och snygga upp stället.
Bildtext Ägarna hade gjort en ny plan för Örarna. Bland annat skulle man bygga nya hallar, riva gammalt, måla och snygga upp stället.
Bild: Yle/Carina Bruun

I november kommer beskedet

I november 2015 ordnade idrottsverkets chef Anssi Rauramo ett möte med några av varvets representanter. På mötet fick man veta att staden har planlagt Örarna för eget bruk.

- De har hela tiden vetat att vi vill fortsätta. De kunde ha hört av sig till oss med anvisningar, ifall våra planer inte var tillräckligt bra.

Den 30.6.2016 ska området vara tomt.

Eva Lindgren har skickat in en rättelseyrkan för hur idrottsverket skött processen.

Morgonöppet: Nu ska de gamla träbåtarna bort från Sandudd

9:52

"De var inte intresserade av att fortsätta"

På idrottsverket hänvisas Yle Huvudstasdregionen till Ari Maunula. Chefen för havsavdelningen är sjukledig och idrottschefen Anssi Rauramo vill inte svara på frågor.

De klagade aldrig på nämndens beslut.

― Ari Maunula, Idrottsverket

Varför får inte varvsverksamheten fortsätta?

- Nämnden beslöt i januari 2015 att säga upp kontraktet i augusti, eftersom arvingarna till hyreskontraktet inte visade något intresse av att fortsätta med verksamheten. Dessutom klagade de aldrig på nämndens beslut.

Eva Lindgren menar att hon diskuterat om en fortsättning med idrottsverket redan 2014.

- Jag kan inte uttala mig om en diskussion som skett mellan två människor, där varken jag eller någon annan varit på plats.

Där har funnits andra människor. Bland annat besökte två personer från idrottsverket båtvarvet i december.

- Jag har inte hört om dessa diskussioner. Det stämmer att vi i juni fick in ett förslag om fortsatt verksamhet på Örarna, men det var i ett företags namn. Inte i arvingarnas namn. Dessutom har idrottsverket behandlat de här pappren och jämfört idrottsverkets behov med båtvarvets planer. De ansåg att idrottsverkets behov är större.

Maunula har inte själv behandlat ärendet, men säger att han hört att båtvarvets förslag inte var tillräckligt bra.

Vi har letat efter andra ställen, men vi har inte hittat några.

― Ari Maunula, Idrottsverket

Idrottsverket behöver en båthamn

Idrottsverket har enligt Maunula ett stort behov av en bas för arbetsbåtar. De var tvungna att flytta från den förra basen på Björkholmen på grund av metrobygget.

- Vi har letat efter andra ställen, men vi har inte hittat några.

Mikael Aminoff, mika louhivaara
Bildtext Mikael Aminoff och Mika Louhivaara ger inte upp kampen. - Istället för att lägga ned platsen, vill vi utveckla det här till ett träbåtscenter. Vi har en otrolig gemenskap här, berättar Aminoff.
Bild: Yle/Carina Bruun

”Tråkigt att träbåtarna försvinner”

Maunula kan inte kommentera hur man tänkt bygga på Örarna. Han menar att allting ännu är i startskedet och att man i samband med projektplanen kommer att utreda möjliga miljökonsekvenser.

Han tycker ändå att det är tråkigt att träbåtarna måste flytta.

- Men någonstans måste vi också vara för att kunna ta hand om Helsingfors båthamnar. Här finns 32 hamnar vi måste sköta om.