Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Klockorna kanske klämtar för Trä-Anttila

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Närbild av Trä-Anttila
Bildtext Luksia fortsätter med att försöka sälja Trä-Anttila
Bild: Yle/Veronica Montén

Styrelsen för Luksia beslutade i dag att två fastighetsmäklare får fortsätta sälja det gamla skolhuset. En planändring kan innebära att byggnadsskyddet försvinner och då ligger det nära till hands att någon vill riva huset.

Luksia anhåller samtidigt om en planändring så att huset eller tomten kan användas också som något annat än så kallade allmänna byggnader.

Då blir det möjligt att göra större förändringar i huset eller att riva det helt och hållet.

En planändring kan också innebära att skyddsbeteckningen försvinner. Då blir det möjligt att göra större förändringar i huset eller att riva det helt och hållet. I dag är Trä-Anttila skyddat med hjälp av detaljplanen.

- Det är viktigt att huset eller tomten i framtiden kan användas på andra sätt än vad den nuvarande planen tillåter, säger Jouko Lindholm, chef för samkommunen Luksia som anordnar utbildning på finska i Västnyland.

Samkommunen har ägt det anrika gamla skolhuset i ett tjugotal år. Huset står tomt sedan det kom fram att det har problem med inomhusluften. Huset skulle kräva dyra reparationer. Luksia vill därför bli av med det.

- Vi använder det inte. Men kostnaderna är trots det uppemot 50 000 euro per år, säger Lindholm och förklarar att det handlar om driftskostnader så som värme samt små reparationer.

Aktieplaner i stöpet

Aktieemissionen med syfte att bevara den nästan 100 år gamla trähuset som Lojobornas vardagsrum lyckades inte.

Två Lojobor inom fastighetsbranschen grundade för en tid sedan ett fastighetsbolag och sålde aktier i bolaget för att kunna renovera Trä-Anttila.

Aktierna kostade 5000 euro per styck och målet var att sälja 200 aktier och få in en miljon euro, 400 000 för köpet och 600 000 för renoveringen. Aktieförsäljningen inbringade ändå bara 300 000 euro.

Tanken var sedan att hyra ut den nyrenoverade byggnaden till intresserade.

Men aktieemissionen gick inte som planerat och köpeanbudet dras därför tillbaka.

28.4 kl.17.46: Artikeln har uppdaterats med Jouko Lindholms kommentarer och information om planändringen.

Diskussion om artikeln