Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Munkar med bär och honung

Från 2016
Uppdaterad 29.04.2016 10:30.
Munk med bär och honung
Bildtext Munk med bär och honung
Bild: Marika Hill / Five Corners Production

Friterade munkar är goda i sig, men kombinerade med skogsbär och örtig honung kronar de alla middagar från valborg till jul.

Munkar med bär och honung

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 29 min, varav förberedelser 25 min

Ingredienser

  • 300 gram (g) mjölk
  • 45 gram (g) jäst
  • 550 gram (g) vetemjöl
  • 3 st ägg - (160 gr.)
  • 60 gram (g) socker
  • 50 gram (g) smör
  • 1 nypa salt
  • blåbär
  • hallon
  • honung
  • vitt vin
  • timjan

Instruktioner

Munkar

Blanda ljummen mjölk och jäst.

Blanda i resterande ingredienser och knåda i maskin i ca 10 minuter på hög hastighet.

Gör bollar på ca 40 gram och låt jäsa på en oljad plåt.

Fritera i olja i 180 grader i tre-fyra minuter i en stor gryta.

Honung och bär

Värm honungen med litet vittvin, lägg i timjan.

Lägg färska blåbär och hallon i en liten skål. Lägg den varma munken på bären och häll litet av den rinnande honungen över.

Mer om ämnet på Yle Arenan