Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvevlaxkorsning irriterar trafikanter

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 06:53.
David Nordgren står intill korsningen med Kvevlaxvägen, Veikarsvägen och Riksväg 8
Bildtext David Nordgren är irriterad över att det kan vara så svårt att ta sig ut på riksväg 8 när man kommer från Kvevlax centrum.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ska du svänga vänster ut på riksväg 8 från Kvevlaxvägen i Korsholm kan du få stå och vänta ett bra tag. Det irriterar bland annat Kvevlaxbon David Nordgren som undrar om man inte kunde bygga en rondell.

- Det kan vara störtomöjligt vissa dagar och så täpper det till andra infarter här längs vägen, säger Nordgren.

Nordgren skickade in frågan till Dina hemknutarsom är ett nytt sätt att göra nyheter tillsammans med publiken. Ni frågar och vi söker svaren. Längre ner i artikeln hittar du blanketten för att skicka in dina frågor.

Vägarnas skick. Koskövägen är ett skämt. Svårt att slippa ut på riksåttan i Kvevlax. Rondell?

David Nordgrens fråga till Dina hemknutar

Frågan om korsningen i fråga har stötts och blötts i många år. Men någon rondell blir det inte i det här skedet.

- Enligt nuvarande politik vill vi inte ha rondeller på våra riksvägar för det stör riksvägstrafiken, säger Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur på Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) i Södra Österbotten.

Att det inte skulle gå med en rondell köper inte Nordgren. Han ger flera exempel på där det finns rondeller på riksvägen. Men det går alltså inte längre att bygga rondeller på riksvägarna.

David Nordgren står intill korsningen med Kvevlaxvägen, Veikarsvägen och Riksväg 8
Bildtext David Nordgren
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Bro över riksvägen?

Östergård säger att ett alternativ för den besvärliga korsningen i Kvevlax skulle vara en planskild korsning med bro över riksvägen och ramper från sidovägarna. Men det blir dyrt.

- Dessutom är området inte gynnsamt för byggandet av broar, för marken är ganska mjuk, säger Östergård.

Bilar i kö på Kvevlaxvägen för att svänga ut på riksväg 8.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Att åtgärda korsningen i fråga finns inte i planerna just nu. Östergård säger att det finns hopp om regeringens förslag om att bolagisera vägarna går genom. Då skulle bolaget i fråga kunna ta in avgifter från de som kör på vägen.

En trafikutredning för Kvevlax ska ändå göras av kommunen och NTM-centralen. På kommunen säger tekniske direktören Ben Antell att den kommer att startas innan det här året är slut.

"Koskövägen är ett skämt"

I sin fråga till Dina hemknutar konstaterar Nordgren att Koskövägen är ett skämt. Koskövägen går mellan Koskö och Kvevlax centrum och är delvis en grusväg.

Grusdelen av Koskövägen i Korsholm
Bildtext Grusdelen av Koskövägen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Koskövägen är i så dåligt skick att den är högst på kommunens prioriteringslista när de förhandlar med Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) om vägar som borde repareras.

- Jag tror att många håller med om att vägen är ett skämt, säger Nordgren.

Tekniska direktören Ben Antell på Korsholms kommun bekräftar att det är många som hör av sig till vägmästaren i kommunen om vägarnas skick.

Grusdelen ska förbättras

Nästa år eller året därpå kommer NTM-centralen grundförbättra grusdelen av Koskövägen som går mellan Koskö och Kvevlax. Den asfaltbelagda delen av vägen i fråga som går i centrum av Kvevlax, får däremot vänta på sin tur att bli reparerad.

Anders Östergård på NTM-centralen skulle inte vilja kalla det ett glädjebesked att de ska grundförbättra grusdelen av Koskövägen.

- Man skulle förstås vilja ha den belagd, men det blir inte av i det här skedet, säger Östergård.

- Enda sättet skulle vara att grundförbättra asfaltvägen, gräva upp allt och förstärka med matta. Gammal sjöbotten är gammal sjöbotten, marken är mjuk och de tunga fordonen hjälper till att förstärka hålen i vägen, säger David Nordgren.

Den asfaltbelagda delen av Koskövägen i Kvevlax, Korsholm är full av gropar.
Bildtext Asfaldelen av Koskövägen är full av gropar.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

En som länge kämpat för en förbättring av Koskövägen är Kosköbon och kommunfullmäktigeledamot Alf Burman.

- Det här har varit mitt skötebarn i nästan 15-16 år så förhoppningsvis skulle det här vara slutet på en lång väntan.

På Koskövägen får man köra 80 kilometer per timme men enligt Burman är det här omöjligt.

- 20-30 km/h har man kunnat köra. Det är en lervälling och vägen har tusentals vattenfyllda gropar. Lite bättre i skick blev vägen efter små förbättringar som gjordes förra veckan. Så häromdagen körde jag 40-50 km/h. Kör man fortare än det så förstörs nog bilen, säger Burman.

Alf Burman
Bildtext Alf Burman.
Bild: Yle/Roger Källman

Tidtabellen för grundförbättringen av grusvägen klarnar i höst. Resurser för att förbättra grusdelen av Koskövägen kommer från statens reparationsskuldpaket.

Kommunen kunde delfinansiera men resurser saknas

Varje år uppdaterar Korsholms kommun sin prioriteringslista över de vägar som borde fixas. Koskövägen är en statlig väg och därför är det med NTM-centralen kommunen för förhandlingar om att fixa vägen.

De tre vägar som ligger högst på Korsholms lista är Koskövägen, Kunivägen och Vallgrundvägen.

Antell säger att det finns en extra chans för kommunerna att få NTM-centralen att reparera en viss väg. Det är att kommunen lovar bidra med en viss summa pengar, så fixades till exempel Solf ängsväg.

- Men i budgeten för 2016 har vi inte sådana pengar som skulle räcka till några större grundförbättringar av allmänna vägar. Det är bara mindre belopp som finns, säger Antell.

Koskövägen är i dåligt skick - Spela upp på Arenan

Dina hemknutar

Dina hemknutar är ett nytt sätt att göra lokala nyheter tillsammans med publiken. Du sänder in nyhetstips eller frågor och vi på Yle Österbotten tar reda på svaret.

Frågan sänder du enkelt in genom webbformuläret som du hittar längst ner i den här artikeln. Med jämna mellanrum ordnar vi på Yle Österbotten en omröstning bland tre av frågorna vi fått in till Dina hemknutar. Den fråga som vinner går vi vidare med, gärna med hjälp av frågeställaren.

Insamlingen av frågor har avslutats. För att skicka in nyhetstips kan du vara i direktkontakt med Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln