Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea ratas av bankens egna fonder

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Blå Nordea-logga på kvällen.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Nordeas egna hållbarhetsfonder nobbar Nordea-aktien efter Panamaläckan, rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt tidningen bekräftas bojkotten av banken.

För några veckor sedan kom beskedet om att Nordea erbjuder sina rikaste kunder möjligheter att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt.

Redan i samband med de första uppgifterna om Nordeas inblandning i Panamaläckan reagerade de personer som sköter Nordeas hållbarhetsinvesteringar.

- Mitt jobb är att säkerställa att vi investerar i företag som tar ansvar. Vi investerar i banker men vi har satt Nordea på stopplistan nu. Våra förvaltare har fått i uppdrag att sluta med handeln tills det blivit klart
vad utredningarna kommer leda till. Stoppet kommer att gälla i minst ett halvår, säger chefen för ansvarsfulla investeringar på Nordea Kapitalförvaltning, Sasja Beslik.

Casper von Koskull, vd för Nordea, säger till SvD Näringsliv att han har full förståelse för att Star-fonderna avvaktar med sin handel med Nordea-aktier. Star-fonderna är inriktade på att investera i bolag som sköts på ett sunt och ansvarsfullt sätt.

- Fondbolaget är oberoende och ska alltid tillvarata fondandelsägarnas intressen. Vi tar bestämt avstånd från skatteflykt och vi har startat en intern granskning för att få fram alla fakta på bordet, säger von Koskull.

Diskussion om artikeln