RK:s Caroline Haga: Det viktigaste är att hjälpa
Finländaren Caroline Haga från Röda Korset har arbetat med flyktingar i Grekland i flera månader, bland annat i flyktingläger i Atén och Idomeni. Hon är kommunikationsdelegat, utlånad från Finlands Röda kors till Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen.
Hennes uppgift är att berätta om det arbete som organisationerna utför i flyktinglägren. I dag var hon gäst i Aktuellt 17-studion, på tillfälligt besök hemma i Finland.
Carolina Haga säger att det är svårt både för oss hemma i Finland, men också för dem som arbetar på plats i Grekland, att riktigt ta till sig hur många miljoner som har tvingats lämna sin hem och fly på grund av kriget i Syrien, och vad allt flyktingarna har tvingats gå igenom.
I Grekland finns det nu omkring 46 000 flyktingar som väntar på att få flytta till något EU-land eller få asyl i Grekland.
- Grekiska myndigheter gör sitt bästa för att nu organisera flyktingläger också för en mer långvarig vistelse, säger Haga. I flyktinglägret Idomeni i norr har över 10 000 väntat i två månader och där är situationen bedrövlig, säger hon. Det lägret var aldrig planerat för en långvarig vistelse, utan bara för några dagar, och det var inte tänkt att fler än 2 000 människor skulle bo där. 40 procent av de som nu väntar där är barn.
- De kan inget annat än att vänta, vänta på att få komma någonstans där de kan börja bygga upp sina liv igen. Det är psykiskt tungt, för ingen vet ens när de kommer att få besked, säger hon.
Många av flyktingarna erbjuder sig att hjälpa till med tolkning eller matutdelning, bara för att få något vettigt att göra.
- De flesta säger att de gärna skulle återvända hem till Syrien om det bara var möjligt, men det är det inte.
Hur märks det kontroversiella flyktingavtalet mellan EU och Turkiet?
- Det som har ändrat är ju att vi nu vet att det kan bli fråga om en långvarig vistelse i flyktinglägren, eftersom gränserna har stängts. Det kommer färre flyktingar till de grekiska öarna nu, kanske omkring 100 per dag, och om de inte får asyl så skickas de tillbaka.
Läkare Utan Gränser och FN:s flyktingorgan UNHCR har sagt att de vägrar vara en del av det omänskliga system som det här flyktingavtalet medför. Hur ser man inom Röda Korset på det här?
- Det är grekiska Röda Korset som styr hela operationen, vi hjälper dem med det. Och det grekiska Röda Korset har beslutat att det viktigaste är att hjälpa, att det är det som är vår roll, och det fortsätter vi med, säger Haga, som nu återvänder till Grekland och flyktinglägren för åtminstone två månader till.