Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasborna får vänta på gratis fästingvaccin

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Fästing som kryper på finger.
Bild: Yle/Filemon von Numers

THL har redan länge rekommenderat kostnadsfritt TBE-vaccin i Pargas. Fallen har fördubblats på bara några år, men beslutsfattarna tvekar.

Fallen av TBE, alltså fästingburen hjärnhinneinflammation har ökat markant i Pargas. Redan 2013 var fallen så många att ortsborna rekommenderades få gratis vaccinering.

Epidemiologen Jussi Sane vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, säger att risken att smittas är hög och att det är skäl att ta in TBE-vaccinet i det nationella vaccinationsprogrammet. Enligt THL:s beräkningar kommer satsningen tillbaka i form av ökat välmående och minskad sjukfrånvaro bland befolkningen. Någon gratis vaccinering är trots det inte aktuell. THL räknar med att samhället sparar minst 100 miljoner euro per år med de vaccineringar som i nuläget ges gratis åt befolkningen. Antagandet är att summan skulle växa ytterligare med gratis TBE-vaccinering i Pargas. Tillsvidare gäller det att betala själv och Jussi Sanes rekommendation är entydig.

– Det är klart att man bör låta vaccinera sig eftersom risken är så pass hög i Pargas.

Fördubbling på kort tid

THL bokför fallen enligt förekomst per 100 000 invånare. I verkligheten bor det inte så många människor i Pargas, men på det sättet är förekomsten jämförbar med andra orter. För tre år sedan var förekomsten av TBE 17 fall per 100 000 invånare i Pargas. THL har satt gränsen vid 15 fall, efter det borde invånare och människor som vistas längre tider på orten vaccineras gratis. Nu har fallen i Pargas fördubblats till 34 per 100 000 invånare med alla fritidsboende medräknade.

I övriga delar av landet är risken för TBE-smitta närmast obefintlig, men det finns några andra orter där institutet rekommenderar vaccinering som i Pyhäjoki och i Simo.

Föll ur budgeten

I höstas togs vaccinfrågan upp i riksdagen. Det var Sfp-ledamoten Stefan Wallin som lämnade en motion inför godkännandet av statsbudgeten, men förslaget om gratis vaccin för Pargasborna röstades ner med klara siffror. Han räknar med att kostnaden för att vaccinera alla Pargasbor och människor som ofta vistas på orten skulle vara kring en miljon euro.

– Som det alltid är med preventiva åtgärder, så ska man i den andra vågskålen väga in hur mycket man sparar på att folk inte insjuknar i TBE, inte är borta från jobbet, inte drabbas av bestående arbetsoförmåga – jag är helt övertygad om att den räkneoperationen slutar med ett ordentligt plus.

Wallin tror att hans förslag delvis föll på grund av kostnaderna, delvis på grund av okunskap. Han kallar fästingen för Finlands farligaste djur med beaktande på skador, kostnader och lidande och lovar att inte släppa vaccinfrågan.

– Jag kommer garanterat att lämna in en ny budgetmotion om den här saken senast i höst när regeringens budgetförslag ligger i riksdagen.

Diskussion om artikeln