Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många separata namninsamlingar för full jour vid VCS

Från 2016
Uppdaterad 29.04.2016 10:30.
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Ett ihärdigt lobbande pågår för att bevara fullskalig jourverksamhet vid Vasa centralsjukhus i framtiden. Men någon enad österbottnisk folkrörelse är det inte. Flera partier har egna namninsamlingar på gång.

Samlingspartiet i Vasa startade en namninsamling för snart två veckor sedan med Juuso Aaltonen som en av initiativtagarna. Förhoppningen var att före maj månad komma upp till 5 000 namn. Omkring 1800 personer har hittills undertecknat listan.

- Det är ett ambitiöst mål och vi får se hur det går med det. Vi jobbar hårt för att österbottningarna ska få upp ögonen för den här frågan och skriva under, men kanske vi borde jobba ännu hårdare. Jag tror inte att det är omöjligt att komma upp till 5 000 namn, säger Aaltonen.

Inom ett par veckor har Samlingspartiet i Vasa tänkt överräcka sin namnlista till familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) som håller i trådarna för den kommande vårdreformen och planeringen kring vilka tolv sjukhus i landet som får erbjuda fullskalig jour.

SFP ber österbottningarna skriva vykort

Vid sidan av Samlingspartiets insamling driver också andra politiska partier egna kampanjer. Sannfinländarna i Vasa har liksom Samlingspartiet sin lista på adressit.com, men deras insamling har hittills samlat enbart ett 80-tal namn.

SFP har drivit frågan om att bevara fulljour vid VCS redan sedan december ifjol och lobbar på bred front. Anci Jylhä är kontaktchef för SFP i Österbotten.

- Vi har gjort på det sättet att vi har tryckt upp postkort där österbottningarna får skriva en personlig hälsning till minister Rehula. Det fungerar som ett slags namninsamling, men är förstås lite annorlunda än en traditionell lista, säger Jylhä.

Den största delen av korten samlade SFP in under Österbottens stormässa i Botniahallen nyligen, men insamlingen pågår ända tills man uppvaktar minister Rehula i slutet av maj.

Splittrat intryck

Att partierna för sina egna kampanjer utan att samarbeta destu närmare i frågan vill ingen se som särskilt problematiskt.

- Det är ingen splittring. Det kan finnas hinder för att skriva på ett annat partis lista, det kan kännas fel på något sätt. Så i det här fallet kompletterar vi varandra och det är jättebra. Ju flera röster destu bättre effekt tror vi att det blir, säger Anci Jylhä från SFP.

Så ni har diskuterat det här över partigränserna?

- Jo, vi diskuterar alltid med varandra och särskilt nu när vi har ett så tydligt gemensamt intresse.

Finns det inte en risk att minister Rehula kan uppfatta det som att det råder en splittring?

- Nej, jag tror inte det. Det här är nog mera en styrka och visar på att alla partier menar allvar i den här frågan.

Anci Jylhä, SFP:s kontaktchef i Österbotten.
Bildtext Anci Jylhä
Bild: Yle/Moa Mattfolk.

Samlingspartiets Juuso Aaltonen är inte heller orolig.

- Vi tror att det kommer att bli tydligt för minister Rehula att det här är en fråga som förbinder oss över partigränserna, men visst kunde man kanke bunta ihop listorna och överräcka dem samtidigt, säger Aaltonen.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula har lovat besked om vilka sjukhus som får behålla fullskalig jourverksamhet före slutet av maj.

Diskussion om artikeln