Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läget skärps i Ukraina, enligt FN

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Observatörer från OSSE undersökte i onsdags en bil som träffades av en granat nära en vägspärr som kontrolleras av separatister i Donetsk
Bildtext Observatörer från OSSE undersökte i onsdags en bil som träffades av en granat nära en vägspärr som kontrolleras av separatister i Donetsk
Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Nästan 10 000 människor har dödats i Ukraina sedan konflikten bröt ut i april år 2014.

Så sent som i förrgår dödades minst fyra civila medan åtta skadades av granater nära Donetsk, konstateradre FN:s biträdande generalsekreterare Taye-Brooke Zerihoun då han rapporterade om läget inför FN:s säkerhetsråd i natt.

Zerihoun sade att konflikten i Ukraina har trappats upp igen och att man har inte upplevt lika hårda strider sedan augusti år 2014.

Han vädjade till alla parter om att avhålla sig från fientligheter och han kritiserade både separatister och regeringen för att de förhindrar oberoende observatörer från att göra sitt jobb.

Restriktionerna är ändå mer vanliga på rebellsidan enligt Zerihoun.

Säkerhetsrådet diskuterade läget i Ukraina för första gången sedan december, och Ryssland och Ukraina anklagade genast varandra för de nya fientligheterna.

Parterna anklagar varandra

- Ryssland har organiserat och placerat ut en 34 000 man stark styrka i Donbass, som består av såväl ryska styrkor som lokala milismän. De får direkt order av ryska generaler och militärofficerare hävdade Ukrainas biträdande utrikesminister Vadym Prystaiko.

Han tillade att styrkan är bättre utrustad än de flesta Natoländer.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade för sin del att den ukrainska armén ockuperar städer i en neutral zon som bildades enligt avtalet i Minsk mellan Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland.

- FN har använts som en propagandaplattform under hela krisen, sade Tjurkin som fördömde Ukrainas uttalande som en besvikelse.

USA, Frankrike och Storbritannien fördömde rysk aggression som enligt dem utlöste kriget i Ukraina.

- Det som händer i dag är ett resultat av Ryssland kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet som började med ockupationen av Krim för mer än två år sedan, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Powell.