Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Eftersnack frågar: Dricks det mindre längs kusten?

Från 2016
Uppdaterad 29.04.2016 16:59.
Två kvinnor dricker vin på stranden
Bild: Yle/Melica Broman

Eftersnack: Eftersnack 29.04.2016. Sidekick: Misha Eriksson.

Programmet är inte längre tillgängligt

Alkoholdrickandet sägs minska i hela landet. Det är goda nyheter. Men utspritt över hela landet är skilladerna stora. Också språket spelar in. Eller?

Yle Uutiset har kartlagt hur mycket det dricks i olika regioner i Finland. Statistiken tyder på att det dricks mest i Lappland och södra Savolax.

Var dricks det minst? På Åland, i Österbotten och i Nyland. (Observera dock att importen t.ex. från Estlandsfärjorna inte är beaktade i statistiken). Däremot dricks det mest vin i Nyland. Och på skidorterna i Lappland ska det förstås drickas long drink. Statistiken visar att mer än var tredje finländsk man dricker för mycket alkohol.

Ur artikeln framkommer också en språklig aspekt som vi den här gången är intresserade av. Professor Jussi Kauhanen vid Östra Finlands universitet menar att det finns en skillnad i förhållningssättet till alkohol mellan finsk- och svenskspråkiga i Finland:

– Finskspråkiga dricker för att bli fulla, de tappar minnet och får krabbis.

Men är det verkligen så här enkelt? Kan den där slutsatsen stämma? Och om den stämmer, varför är det så?

Varför dricks det mindre längs kustregionerna? Det är en svår fråga att besvara, men vi ska göra ett försök i dagens Eftersnack. Tyck till i vår enkät och spinn vidare i diskussionen, så tar vi över på fredag kl. 15.03.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Radio Vega fre kl. 15.03
Repris fre kl. 22.15
Yle Fem sön kl. 15.15
Podden finns här.

Diskussion om artikeln