Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Höghusen på Majberget i Borgå dröjer

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Majberget i Borgå
Bildtext Byggandet av A-bostäders fyra höghus på Majberget kan starta tidigast i höst.
Bild: Yle/Carmela Walder

Sprängningsarbetena borde ha kommit igång redan men på Majberget i Borgå är det lugnt och tyst.

För ett år sedan trodde A-bostäders vd Mika Vuori, att byggnadsarbetena skulle kunna komma igång våren 2016. Så kommer inte att ske.

- Byggnadslovsprocessen är på gång men har inte kommit längre än till behandlingen av undantagslovet. Det kommer nog att gå åtminstone till hösten innan byggnadsarbetena kan starta, säger Vuori.

Fyra hus med 80 bostäder

A-bolagen kommer att bygga fyra hus på Majberget. Två av husen blir fem våningar höga och två blir sex våningar höga. Totalt kommer husen att bestå av 80 bostäder av varierande storlek.

Mittemot tomten där husen ska byggas, ligger Borgå stads nybyggda servicehus.

- Vi har förhandlat med staden, men behandlingen av ärendet går mycket långsammare än önskat. Det borde gå snabbare undan än så här, konstaterar Vuori.

Det hänger nu på undantagslovet

Byggnadsinspektör Jaakko Niemi vid Borgå stads byggnadstillsyn, säger att staden har fått byggnadslovsansökningarna, men att de inte är gjorda enligt gällande plan.

- Vi har diskuterat med A-bostäder om de detaljer som inte är enligt stipulationerna och som kräver undantagslov. Jag har för mig att det handlar om detaljer som man kanske inte ens kan bevilja undantagslov för, säger Niemi.

Hur snabbt processen nu går vidare beror på om och när undantagslov kan beviljas. Staden kan inte bevilja byggnadslov innan undantagslovet är godkänt.

Diskussion om artikeln