Knus-Galán: Journalister i de andra länderna chockade

Skattemyndigheterna kräver att Yle överlåter de så kallade Panamapappren och bakgrundsmaterialet till våra Panamanyheter till skattemyndigheterna.
Skattemyndigheten hotar Yle med husrannsakan som en möjlig åtgärd för att komma åt materialet.
- Det skulle vara ett helt exceptionellt förfarande, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten
- Liknande krav har inte framförts i andra länder, säger också MOT-journalisten Minna Knus-Galán.
Enskilda journalisters datorer skulle omfattas av husrannsakan
Knus-Galán är medlem i Internationella organisationen för granskande journalister ICIJ och det var hon som med sina kontakter fick Yle med i projektet.
Hon säger att det är bra att Yle inte överlämnar materialet.
- Nu har vi (Knus-Galán och Yle-journalisten Kjell Lindroos) fått personliga brev från skattemyndigheten med krav på att vi ger dem vår research och namnen på de finländska personer som figurerar i dokumenten. Myndigheterna går alltså ner på redaktionell nivå i frågan, säger Knus-Galán.
Ifall av husrannsakan skulle den omfatta också MOT- och Spotlight-journalisternas hemdatorer samt deras familjemedlemmars datorer, uppger Yle Uutiset.
I tidningen Journalisti säger hon att "vi är journalister, inte poliser".
Hur har diskussionen varit i de andra berörda länderna? Har myndigheter där krävt att få detaljerade uppgifter?
- Nej, inte på redaktionell nivå på dethär sättet. De övriga ländernas ICIJ-journalister är chockade över de finländska myndigheternas agerande. Journalister i exempelvis Grekland, Taiwan och Uruguay tycket det är märkligt att detta sker i Finland, pressfrihetens land nummer ett, säger Knus-Galán.
Enligt Knus-Galán ligger det en hård politisk press bakom detta, finansminister Alexander Stubb (Saml.) har ju krävt att materialet överlämnas på bekostnad av källskyddet.
- Skattemyndigheterna vill göra sitt jobb helt enkelt.
Yle kommer att överklaga beslutet. Panamapappren kan enligt Yle inte vara orsak till att källskyddet äventyras och i förlängningen finländska journalisters möjligheter att göra betydelsefull undersökande journalistik.
"Husrannsakan i regel olaglig"
Journalistförbundets jurist Jussi Salokangas säger att husrannsakan på journalisters arbetsplatser eller hem i regel har ansetts vara olaglig.
Europeiska människorättsdomstolen har slagit fast att journalisters källor ligger som bas för yttrandefriheten och myndigheterna kan inte tvinga journalister att överlämna källor.
Europeiska människorättsdomstolen skyddar medierna som maktens vakthund. Domstolen har konstaterat att medierna i allmänhetens ögon kan verka opålitliga om myndigheterna kan få konfidentiella dokument.
Det kan i förlängningen leda till att enskilda medborgare inte vågar läcka uppgifter till pressen, tror Salokangas.