Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afrikanska ledare möts för att rädda elefanten – över hundra ton elfenben brinner i flera dagar

Från 2016
Uppdaterad 29.04.2016 13:48.
Elfenben upp i rök - Spela upp på Arenan

I början av 1900-talet fanns det flera miljoner elefanter i Afrika, uppskattningsvis 3-5 miljoner. Idag lever bara kring en halv miljon på de afrikanska savannerna. Varje år dör 30 000 elefanter på grund av olaglig handel med deras betar.

Enligt de mest pessimistiska uppskattningarna har 90 procent av Afrikas elefanter försvunnit under det senaste seklet.

Också noshörningen hotas av utrotning. Förra året dödade tjuvskyttar över tusen av Afrikas 25 000 noshörningar, enligt uppskattningar.

Med den här farten hotar både elefanterna och noshörningarna att försvinna från Afrika på något årtionde, utom från inhägnade och övervakade områden.

Förutom ur biodiversitetsperspektiv är det viktigt för de afrikanska länderna att stoppa tjuvskyttet av ekonomiska skäl. Kenya drog in två miljarder på turism ifjol och att åka på safari för att se på vilda djur är ett dragplåster.

Noshörningshorn är mer värt än guld

Tjuvskyttet har eskalerat i Afrika och drabbat främst just elefanterna och noshörningarna på grund av deras betar. Handel med elfenben har varit förbjudet i flera årtionden, men efterfrågan på elefantbetar och noshörningshorn är stor speciellt i Asien, där man tror att benet har helande krafter.

Ett kilo obearbetat elfenben kostar kring 900 euro i Asien. För ett kilo noshörningshorn kan man få punga ut med över 50 000 euro, vilket är dyrare än både kokain och guld.

På toppmötet i Kenya försöker man arbeta fram metoder för att tjuvskyttet inte ska skena iväg. Med finns förutom statsöverhuvud också forskare, miljöskyddsexperter och företagsledare. Det tre dagar långa mötet är öppningsmötet för den så kallade Jättarnas Klubb – the Giant’s Club, och leds av Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Mötet når sin kulmen på lördagen när Kenyatta bränner upp hela lagret på 105 ton beslagtaget elfenben från 6700 elefanter. Betarna samlas i dussinet brasor vars värde på svarta marknaden är över 88 miljoner euro.

Det är fem procent av hela världens elfenbenslager.

"Elefantbetar värdefulla bara för elefanter"

Det finns ändå ett problem – elefantbetar brinner inte.

– Om du försöker tända eld på det med en tändsticka eller genom att slänga det i en brasa fattar det inte eld, säger Robin Hollister, den pyrotekniska experten som är ansvarig för brasorna till AFP.

För att få eld på betarna behövs tusentals liter diesel och fotogen som genom stålrör pumpas upp i benpyramiderna underifrån. På så sätt når man den extremt höga temperaturen som krävs för att de ska förstöras, men brasan väntas ändå brinna i flera dagar.

elefantbetar bränns i Kenya
Bildtext Elefantens betar kan bli upp till 3,3 meter långa.
Bild: EPA/DANIEL IRUNGU

Det här är självklart inte det effektivaste sättet att bränna upp elfenbenet, men poängen är att göra det till en show.

– Vi anser inte att det finns något egenvärde i betarna. Därför bränner vi hela vårt lager för att visa för världen att elfenben bara är värdefullt för levande elefanter, säger Kitili Mbathi, generaldirektör för Kenyas naturskyddsmyndighet Kenya Wildlife Service (KWS), enligt BBC.

Efterfrågan måste kväsas

KSW:s ordförande Richard Leakey, säger att Kenya nästan helt lyckades stoppa handeln med elfenben i början av 1990-talet, men nu har handeln tagit fart igen.

– När det finns stora olagliga marknader hittar människor alltid ett sätt att tillfredsställa dem, säger Leakey.

Han säger att lördagens brasa kommer att bli uppseendeväckande.

– Ingenstans har det tidigare bränts så mycket elfenben, alla kommer att höra om det här.

Också 1,35 ton noshörningshorn kommer att brännas. De är värda 70 miljoner euro på svarta marknaden.