Berlin: Striktare regler för privatinkvartering
Staden Berlin vill gå hårdare åt att allt mer lägenheter hyrs ut till turister. Från och med början av maj skärptes reglerna och personer som hyr ut lägenheter via till exempel uthyrningssajten Airbnb riskerar rejäla böter.
Med miljontals privatuthyrda rum runtom i världen har uthyrningssajter som Airbnb utvecklats till stora spelare i turismbranschen.
Så också i turistmagneten Berlin där man räknar med att omkring 17 000 lägenheter endast hyrs ut till turister och för kortvarigt boende.
Då det samtidigt råder brist på bostäder för den fasta befolkningen är den här uthyrningsverksamheten något som staden Berlin redan länge har velat begränsa.
Skrämseltaktik
I två år har staden haft en lag som förbjuder kortvarig uthyrning utan speciallov. Nu i början av maj tog övergångstiden slut och den som utan lov hyr ut sin bostad riskerar nu upp till 100 000 euro i böter.
Hur staden kommer att övervaka att de nya reglerna efterföljs är i det här skedet oklart och man utgår från att staden främst vill uppnå en skrämseleffekt.
Den taktiken tycks åtminstone delvis ha lyckats redan nu. Tidningen Die Zeit skriver att Airbnb under den senaste tiden har rensat upp bland de personer som vill hyra ut bostäder. Det gäller i synnerhet dem, som har haft fler lägenheter att hyra ut, skriver Die Zeit.
Rum får fortfarande hyras ut
Många i Berlin välkomnar hur som helst de striktare reglerna. Så bland annat den sociala organisationen Basta!.
I början av året ockuperade man en lägenhet, som hyrs ut till turister, i protest mot den förvärrade bostadsbrist som det leder till.
Vid hyresgästföreningen i Berlin klagar man över att det i många av de hippaste kvarteren så gott som endast finns ledigt boende för turister.
De regler som nu gäller stoppar ändå inte uthyrningen helt och hållet. Det är till exempel fortfarande tillåtet att hyra ut delar av den lägenhet där man själv bor.
För den som är på väg till Berlin och har ordnat sin inkvartering privat har de nya reglerna inga följder, ansvaret ligger på den som hyr ut lägenheten.
Om staden Berlin går in för att på allvar börja spåra upp olovlig uthyrning, måste man ändå räkna med att den bokade inkvarteringen eventuellt inte längre står till förfogande.