Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Han var en av Finlands första fredsbevarare

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Birger Tikander från Lovisa var fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan
Bildtext Birger Tikander från Lovisa var fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan
Bild: Yle/Sune Bergström

Det har gått fyrtio år sedan Lovisabon Birger Tikander var en av FN:s fredsbevarare på Cypern. Tikander rekommenderar uppdraget åt singlar.

- Absolut rekommenderar jag det om man är ogift och inte har familj. Har man familj så är det nog ingenting att hänga i julgranen. Arbetet kan i dag vara ganska farligt.

Cypernkommenderingen började egentligen under Tikanders beväringstid. Han hade en premiärlöjtnant som hade tjänstgjort på Cypern.

- Han berättade gärna om sina erfarenheter där. Vi satt gärna och hörde på honom och jag började fundera om jag skulle pröva på något annat än det vardagliga livet.

Efter en månads utbildning i Niinisalo flög Birger Tikander som tjugotreåring strax efter Valborg till FN-uppdraget på Cypern.

- Det var bra att arbeta som fredsbevarare. Jag jobbade första tiden som jägare och satt ut på fältet som vakt.

Alla var i samma ålder och det fanns en hel del olika fritidsintressen som volleyboll, fotboll, pistolskjutning och löpning. Eftersom det var fråga om finska trupper, fanns det bastu på alla ställen.

Farliga framryckningar

Birger Tikander berättar om sina farligaste uppdrag under året på Cypern.

Karta över Cypern
Bildtext Cypern
Bild: Yle

- Det var när någondera av parterna började göra framryckningar. Det blev alarm och FN-trupperna skulle till platsen för att stoppa partens framryckning.

Jobbet som fredsbevarare var ändå inget framtidsyrke för Birger Tikander. I dag arbetar han som kringresande försäljare för badrumstillverkaren Sanka i Lovisa.

Nationella veterandagen 27.4.2016 firades i Lovisa med ett anförande där Birger Tikander berättade om sin tid som fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan
Bildtext Birger Tikander berättade om sin tid som fredsbevarare på nationella veterandagen i Lovisa 27.4.2016

Östnyländska nyheter

8:41

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln