Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Nästan 1 200 Yle-minnen från finländarna

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 11:08.
TV-nytt om kanalerna Vega och X3M.

Den 9 september är det 90 år sedan Yles första sändning gick av stapeln. Inför födelsedagen bad Yle finländarna dela med sig av sina Yle-minnen och resultatet var slående: På bara någon vecka fick Yle in otroliga 1200 minnen och personliga berättelser från tittare och lyssnare.

“Vi har fått in en massor av fina minnen och berättelser. De har berört, roat och för mig personligen breddat min förståelse för vilken roll Yle har för finländarna, som del av deras vardag. Det är inte bara frågan om vad vi som bolag gjort utan framförallt hur finländarna upplevt vårt innehåll”, säger Mari Tähjä som är projektledare för Yles jubileumsår.

Varenda minne och berättelse som kommer in läses och tas tillvara, och de finns också tillgängliga för alla på webben.

“Vårt innehåll är del av människornas glädje och sorg - för en ung kan X3M vara en kompis, ett vardagsankare då hen flyttat hemifrån och för äldre kan Yles innehåll fungera som ett fönster till yttervärlden då de egna krafterna till aktivt deltagande blivit mindre”, konstaterar Tähjä.

En del av minnena kommer också att uppmärksammas i Yles festsändning från Musikhuset i Helsingfors 10.9 i Yle TV1.

“Finländarnas Yle-minnen har varit så fina och intressanta att vi gärna tar emot fler under hela jubileumsåret på adresserna svenska.yle.fi/mittdittvart och yle.fi/sinuntarinasi”, säger Tähjä.

För att fira Yles snart 90 år tillsammans med finska folket har vi också gjort en levande tidslinje över Yles historia - i text, ljud och bilder. Kliv in i tidsmaskinen och häng med på en nostalgisk resa från 1926 till i dag.

Plåstrets pirat-tv julkalendern! Det roligaste barnprogrammet jag någonsin sett, än idag ett kärt minne som alla i min ålder kommer ihåg. I högstadiet blev hans repliker (eller främst avlägsna minnen av dem) vardagsuttryck för mig och min bästa kompis, de andra i klassen blev garanterat trötta på oss och våra upprepningar av plåstrets fräcka kommentarer. När den kom i repris var glädjen total. - Lotta -

Jag lärde mig svenska via Rundradions television och tre program: Barnprogrammet oppochhitochoppochnerochdit där barn var programledare- Jag var kanske lite gammal men var roligt att se hur glada barnen var. Musikalen Sexton (16) var också jättestort för mig. På vår skola var det inte tråkiga svenskatimmar då vi såg serien. Sedan började jag se TV-NYTT- Tack att Rundradion har båda språken. - Mikko -

Ta del av berättelserna och minnena som kommit in, på svenska och på finska.

Bekanta dig med Yles historia i text, ljud och bild.

Diskussion om artikeln