Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Praovecka på Yle gav mersmak

Från 2016
Filippa Sandberg, Mathilda Syrenius, Amelia Kvist och Ellen Linde, praoelever från Borgaregatans skola.
Bildtext Filippa Sandberg, Mathilda Syrenius, Amelia Kvist och Ellen Linde, praoelever från Borgaregatans skola.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Praoeleverna Amelia Kvist, Mathilda Syrenius, Ellen Linde och Filippa Sandberg skriver om sina praoerfarenheter.

Vi är fyra flickor från Borgaregatans skola, som har varit på prao vid Yle. Veckan har varit lärorik och intressant. Vi märkte exempelvis hur mycket mera jobb det är bakom programmen som visas på tv, än vad man tänker på när man sitter hemma i soffan.

Vi bestämde oss för att ansöka om praoplats till Yle eftersom vi alla är intresserade av mediavärlden. Det också något som skulle vara kul att jobba med i framtiden.

Första dagen fick vi vara med när Buu-klubben filmades. Alla som var där var positivt inställda och hade bra humor. Vi skrattade hela dagen åt programledaren Jontti Granbacka och hans skämt.

På tisdagen fick vi följa med på inspelningen av Strömsö. Där fick vi se på och hjälpa till när de byggde en gärdsgård. Vi fick också se hur allting gick till bakom kameran, det var fascinerande.

På onsdagen åkte vi till Malax för att se på inspelningen av julkalendern "Undra sa flundra". Då fick vi inte göra så mycket utan mest se på när de filmade och det blev ganska långtråkigt efter ett tag. Den dagen var inte lika kul som de andra dagarna.

Under torsdagen var vi med i Radio Vegas förmiddagssändning, bland annat fick vi se hur man gjorde under Firarsvängen. Det var kul att prata och intressant att se hur det går till under en direktsändning. Efter radiosändningen skrev vi denna artikel.

Den här veckan har gått snabbt och det har varit riktigt roligt. Vi ser ännu fram emot vår sista praodag här på Yle som vi kommer tillbringa med programledarna Magnus Hansén och Nicke Aldén på Radio X3M.

Efter den här veckan är vi i alla fall inte mindre sugna på att jobba med media!

Praoeleverna: Amelia Kvist, Mathilda Syrenius, Ellen Linde, Filippa Sandberg

Diskussion om artikeln