Nedlagda korruptionsanklagelser mot Zuma bör "omprövas"
En domstol i Pretoria har beslutat att det var "irrationellt" att korruptionsåtal mot Jacob Zuma lades ner 2009 innan han valdes till Sydafrikas president. Nu bör frågan "omprövas".
Det korruptionsåtal som domstolen i Pretoria tog ställning till gäller över 700 åtalspunkter som i huvudsak är kopplade till mångmiljardköp av vapen.
Korruptionsåtalet lades ner år 2009 och det beslutet banade väg för att Zuma kunde väljas till president bara tolv dagar senare.
Det sydafrikanska oppositonspartiet Demokratiska alliansen har länge hävdat att åklagarens beslut den gången var irrationellt och hade politiska motiv.
Nu får partiet medhåll av domstolen i Pretoria som alltså beslutade att frågan måste "omprövas".
– Det här är en stor seger för rättssäkerheten och vi tror att Zuma kommer att dömas, det här stöder den syn vi alltid har haft på saken, säger Demokratiska alliansens ordförande Mmusi Maimane till BBC.
Skandalomsusad president
Det betyder inte automatiskt att korruptionsåtalet mot Zuma väcks på nytt. Åklagare måste först granska fallet.
Sydafrikas styrande parti ANC (African National Congress) säger att domstolens beslut inte drar slutsatsen att Zuma är straffrättsligt ansvarig för något.
– Det här har hållit på i nära ett decennium och ANC är nöjt att en lösning nu är nära, säger partiet i ett uttalande.
Hur det än går ökar trycket mot Zuma ytterligare. Också det politiska missnöjet mot honom växer, för det här är bara det senaste juridiska bakslaget för Zuma.
I mars kom Sydafrikas högsta domstol fram till att det var emot grundlagen att Zuma inte betalade tillbaka statens pengar som han hade använt för renoveringsarbeten på sina privata ägor.
Det här har lett till att förtroendet för honom är lägre än någonsin, senast på torsdagen krävde tusentals demonstranter i Johannesburg att Zuma avgår.
Också i privatlivet har den karismatiske presidenten orsakat stormar med misstankar om våldtäkt och flera fall av otrohet.
Han väntas stöda en av sina exfruar i nästa presidentval år 2019 i hopp om att hon ska skydda honom mot ytterligare korruptionsåtal.