Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Grannakuten: Kan grannen bestämma hurdant staket vi ska bygga?

Från 2016
Leksaker
Bild: Yle/Eva Frantz

Bakom granhäcken bor en granne som vill lägga sig i hurdant staket frågeställaren ämnar bygga. Men egentligen är det kommunen som avgör, påminner vår expert.

Hej Grannakuten. Bor i ett nybyggt hus i ett trevligt småhusområde i huvudstadsregionen. Huset har en putsad fasad, men också en del trädetaljer med liggande plankor.

Nu när huset äntligen är klart har vi tagit itu med trädgården. På ena sidan har vi en granne som på sin tomt har har en granhäck, men vi skulle vilja bygga ett cirka 1,5 meter högt staket på vår sida för att skärma in tomten lite.

Jag nämnde det här med staketet till grannen, trodde ju inte att de skulle ha något emot saken eftersom de inte ens kommer att se staketet genom häcken. Förklarade att staketet kommer att bestå av likadana liggande plankor som på fasaden, vårt biltak är också byggt i samma stil.

Men grannen sa att han ville fundera på saken, och några dagar senare återkom han med beskedet att vi kan bygga ett staket, men att plankorna bör vara stående!

Vi blev helt paffa. Dels vill vi ju bygga ett staket som passar ihop med resten av våra byggnader, dels förstår vi inte vad grannen ville åstadkomma med att börja diktera villkor.

Nu vet vi inte hur vi ska gå vidare. Har grannen någon juridisk rätt att sätta käppar i hjulet för vårt staket?

Juristen Marina Furuhjelm
Bild: Eva Frantz

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Det finns en del bestämmelser då det gäller staket. Till exempel får man ju inte bygga ett staket precis på tomtgränsen, utan det måste ligga en bit in på den egna tomten. Hur högt staketet får vara och vilka material man kan använda kan också påverkas, men oftast är det ju kommunen eller staden som har något att säga till om här.

Man kan alltså behöva kommunens tillstånd för staketet och om staket exempelvis är högt kan kommunen ännu kräva att grannen går med på bygget.

I det här fallet skulle jag ringa upp kommunen och diskutera saken. Ifall kommunen ger klartecken för staketet och inte kräver grannens godkännande har grannen inte heller så mycket att säga till om. Då är det bara att bygga staketet.

Ifall kommunen vill ha grannens tillstånd för staketet har grannen möjlighet att framföra sin åsikter om hen så vill. Därefter överväger kommunen om grannens synpunkter är någonting som borde beaktas, men ifall kommunen ger dig tillstånd att bygga en sådant staket som du vill är det bara att bygga.

Om man kommit så på kant med grannen att man inte själv vill diskutera saken kan man be att kommunen skickar pappren till grannen och för diskussionerna om staketet. Men jag skulle rekommendera att man ändå försöker sköta diskussionerna personligen med grannen, för antagligen kommer processen att bli betydligt snabbare och smidigare än om man väntar på kommunen.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln