Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport kritiserar vårdreformen

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 15:45.
Linnéa Henriksson kritiserar vårdreformen - Spela upp på Arenan

Den nya tankesmedjan Agendas rapport kritiserar regeringens planer för vård- eller förvaltningsreformen. I "Perspektiv på vården i verkligheten" ger sex skribenter sin syn på en aktuell del av reformen.

- Såsom vårdreformen just nu är planerad finns det ingen automatisk koppling mellan problem och de lösningar som föreslås, säger en av skribenterna, Linnéa Henriksson, forskare vid Åbo Akademi.

Regeringen har haft tre huvudsakliga mål för reformen. Den vill minska hälsoskillnaderna och kontrollera kostnaderna, stärka servicen och trygga möjligheten att snabbt få vård.

Skribenterna anser att målsättningarna ställvis är för ambitiösa och att en del av de här problemen enklare kunde lösas på annat sätt än genom en stor reform av hela social- och hälsovården.

Till exempel borde hälsoskillnader minskas genom att minska den socioekonomiska ojämlikheten, samtidigt som kostnaderna kunde hållas nere med hjälp av att optimera storleken på produktionsenheterna.

Stora förändringar tar tid

De planerade organisationsförändringarna är stora och kommer enligt Linnéa Henriksson att ta tid att genomföra. Under övergångsperioden kommer det att vara svårt att hålla kostnaderna nere.

Samtidigt kommer personalen att vara i en förändring och då är det viktigt att den är med på noterna.

Kritiken mot reformens olika delar har varit hård också på fältet.

– Reformen styrs av lösningar som man tycker mycket om och som man kör igenom utan att lyssna på dem som arbetar inom vården. Det skulle vara bra att lyssna på dem som arbetar inom branschen, säger Henriksson.

Lindén tror på valfrihet

Enligt skribenterna finns det möjligheter, men också risker för det svenska språket som är förknippade med reformen. Lösningar som fungerar i stora städer gör det nödvändigtvis inte på landsbygden.

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts verkställande direktör Aki Lindén kommenterar rapporten med att det finns potentiella fördelar för de svenskspråkiga.

Lindén tror att de språkliga rättigheterna antagligen förverkligas bättre i ett valfrihetssystem.

Den planerade bolagiseringen väcker frågor.

- Det var en överraskning för mig att allt ska bli bolag. Blir det här billigare efter det? Kan vi spara tre miljarder med det systemet?

Diskussion om artikeln