Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart har Arkadiagatan spårvagn igen – flera linjer står inför förändringar

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 08:48.
spårvagn nummer 1.
Bildtext I dag är det få som klagar när en spårvagn ändrar rutt. Rutterna ändrar så ofta.
Bild: Yle/Nadine Mabinda

Spårvagnsrutterna i Helsingfors har ändrats flera gånger genom årens lopp, vissa gånger radikalt. Till exempel linje 1 har haft 22 olika rutter.

Tero Anttila, som är chef för kollektivtrafikplaneringsavdelningen vid Helsingforsregionens trafik, HRT, säger att det kommer in relativt få klagomål om spårvagnslinjerna nuförtiden.

- Kunderna är ganska nöjda med "spåran". Spårvagnen har en bättre image än till exempel bussarna.

De vanligaste klagomålen gäller förseningar, gatuarbeten och att spårvagnarna kört i väg från hållplatsen utan att vänta.

Spårvagnsnätet i Helsingfors 2024
Bildtext Så här ser Helsingfors spårvagnsnät ut år 2024.
Bild: Helsingfors stads trafik HST

Mer specifikt gäller det vanligaste klagomålet just nu linje 3, där vagnarna ofta är överfulla på grund av att antalet passagerare på linjen ökat.

Det här ska det bli en förbättring på i augusti 2017, när rutten för spårvagnslinje 1 ändras. Det här kommer att underlätta för Eiraborna, säger Anttila.

Också treans ruttförändring i Tölö för ungefär fem år sedan väckte rabalder, då förbindelsen från Arkadiagatan till Alexandersgatan försvann. Den här rutten kommer att återställas 2017, säger Anttila.

Tero Anttila, direktör för kollektivtrafikplaneringsavdelning i HRT
Bildtext Tero Anttila är direktör för kollektivtrafikplaneringsavdelningen vid HRT.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Då 3 B och 3 T bytte namn till 2 blev många också upprörda – trots att själva rutten inte förändrades, så ogillades namnändringen, berättar Anttila.

Ettans spårvagn har alltid varit en spårvagnslinje med mindre avgångar, vilket Kottby- och Eiraborna har varit missnöjda med. Också för ettans del lovar Tero Anttila förbättringar år 2017.

- Ettan ska börja trafikera alla dagar i veckan, börja avgå tidigare och köra senare, säger Anttila.

För ett par år sedan kom det mycket klagomål om att spårvagn 9 var proppfull av människor och bagage på väg från och till Västra hamnen. Men nu har man satt in fler avgångar i rusningstid.

- Det kommer inte mer in lika mycket klagomål om det här som för 1-2 år sedan, säger Anttila.

Cykelresorna minskar användandet av spårvagn

Spårvagnarnas passagerarantal år 2015 var 55,23 miljoner – trenden är lite nedåtgående. Enligt Tero Anttila beror det här på att antalet cykelresor i stamstaden har ökat och också på det ekonomiska läget, folk vill helt enkelt spara pengar.

- Genomsnittsavståndet för en spårvagnsresa är 2 km, det är en så pass kort resa att många väljer att cykla eller gå istället.

Spårvagnstrafiken i Helsingfors

Spårvagnstrafiken i Helsingfors inleddes år 1891. De första spårvagnarna i Helsingfors drogs av hästar. De första linjerna gick från Tölö till Södra kajen och från Sörnäs till Lappviken.

I början av 1900-talet ersattes de hästdragna spårvagnarna av elektrifierade spårvagnar.

I nuläget finns tretton spårvägslinjer i Helsingfors (1, 1A, 2, 3, 4, 4T, 6, 6T, 7A, 7B, 8, 9, 10).

Spårvagnarna blir helt tillgängliga

I nuläget är hastigheten för spårvagnarna endast 14 kilometer i timmen. I framtiden hoppas man på att få upp hastigheten till 17 km i timmen, berättar Anttila.

En annan förändring är att alla spårvagnar under de närmaste åren kommer att bli helt tillgängliga, då 38 nya Artic-låggolvsspårvagnar tas i bruk. De två första prototypvagnarna har trafikerat sedan 2013. Tidtabellen för leveransen av de nya spårvagnarna är 2016-2018.

Helsingfors nya spårvagnar pressbild 19.11,2015
Bildtext 38 nya Artic-spårvagnar tas i bruk 2016-2018.
Bild: HST

- Det här gör det lättare för funktionshindrade och äldre att använda spårvagn, säger Tero Anttila .

Två jätteprojekt under planering

Två stora projekt är också under arbete för spårvägstrafikens del. Det gäller den så kallade Jokerlinjen där buss 550 görs om till spårvagnslinje. Den nya Jokerlinjen väntas tas i bruk 2021-2022.

I mitten av 2020-talet är det i sin tur meningen att en spårvägslinje från öster till centrum genom Kronobergsfjärden ska bli verklighet.

Rättelse: Spårvagn nummer 9 går till Västra hamnen, inte Södra hamnen som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln