Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finska advokater och affärsmän mellanhänder i skatteparadisekonomin

Från 2016
Fem okända män och deras skuggor.
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

I Panamadokumenten finns drygt ett dussin finska advokater eller affärsmän som har grundat och förvaltat ett otal skatteparadisbolag via Mossack Fonseca. Det här har pågått sedan 1990-talet och fortsatt fram till idag.

Advokaterna spelar en central roll i skatteparadisekonomin. Precis som bankerna agerar de som mellanhänder när en privat person eller ett företag vill grunda ett bolag i ett skatteparadis.

När den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca talar om sina ”klienter” handlar det om jurister, banker eller skattekonsulter, som i sin tur hjälper de egna kunderna att grunda och förvalta skatteparadisbolag. I allmänhet är Mossack Fonseca själva inte i direkt kontakt med de verkliga ägarna till bolagen i skatteparadisen, utan det mesta sköts via de här mellanhänderna.

Fem finländska mellanhänder sticker fram i Panamadokumenten. Det rör sig om juristerna Sami Saarinen, Keijo Ahtiainen, Esa Vuorenpää samt affärsmännen Kimmo Vesander och Hannes Kulvik med familj.

MOT och Spotlight har erbjudit alla en möjlighet att kommentera Panamadokumenten. Det som beskrivs i denna artikel bygger på innehållet i dokumenten. Det betyder inte nödvändigtvis att personerna i fråga har begått lagbrott.

Gömda lyxbilar och båtar

Ägaren till en målerifirma i Helsingfors var orolig. Utmätningsverket i Helsingfors var i beråd att konfiskera hans Porsche. Hur kunde bilen räddas?

Hjälpen fanns på Bahamas. Där hade målerfirmans vd ett skatteparadisbolag vid namn Stonebay Consulting Ltd. En finländsk jurist vid namn Sami Saarinen tog sig an frågan.

Sami Saarinen har utmärkt sig som Mossack Fonsecas mest aktiva mellanhand från Finland under åren.

Enligt dokumenten grundade Saarinen mellan åren 1992-2007 via firman International Company Lawyers åtminstone 178 företag på Bahamas i Karibien samt örikena Niue och Samoa i Stilla havet. Alla är ökända skatteparadis.

Saarinen har via sitt bolag haft verksamhet i Helsingfors, Estland och Teneriffa på Kanarieöarna i Spanien.

För att hjälpa ägaren till målerifirman skrev Saarinen ett brev i vilket utmätningsmannen i Finland uppmanades att lämna Porschen i fred. I brevet stod att läsa att konfiskeringen var olaglig.

Saarinen bad att de lokala bulvandirektörerna på Bahamas skulle underteckna brevet och sända det till utmätningsmannen i Finland. Bulvandirektörerna gjorde som de blev tillsagda och hävdade i brevet att vd:n inte hade skulder i Finland.

Bulvanernas (nominee directors) roll är att se till att den riktiga ägarens namn inte syns i offentliga register. En och samma bulvandirektör kan ”ansvara” för tusentals bolag samtidigt.

Det här fallet är från 90-talet, men ett typiskt exempel på hur finländare har utnyttjat skatteparadisen under åren.

Dokument hittat i Panama-dokumenten.
Bild: Yle

Saarinen bor nu i Spanien. Han har på grund av sjukdom inte kunnat svara på Yles frågor.

Ansedd advokat bakom Stonebay

I Porschehistorien var det alltså Stonebay Consulting Ltd-bolaget som användes. Och den som använde den egentliga makten i bolaget var enligt Panamadokumenten en annan jurist från Finland, Antti Sorjonen.

Antti Sorjonen är en känd advokat. Han har varit Advokatförbundets delegations medlem mellan 2009-2015 och var styrelsemedlem i Juristförbundet ännu i fjol. På 1990-talet var han också med och drog upp nya etiska regler för jurister.

Klubba på bord
Bild: Yle

Sorjonen ville inte svara på MOT:s frågor hänvisande till sekretessbestämmelser rörande advokater.

Skattmasen på bettet

I korrespondensen mellan Saarinen och Mossack Fonseca från år 1994 framgår det att Saarinen var orolig över att skattmasen i Finland skulle få nys om de verkliga ägarna på bolagen som var registrerade på Bahamas och Brittiska Jungfruöarna.

Mossack Fonseca kom med lugnande besked:

”Brottsundersökarna måste visa upp tillräckligt bevis om eventuellt missbruk innan vi behöver ge ut information”, intygade Mossack Fonsecas representant till Saarinen.

14.06.94: CLT FAX BVI OFF, ADVS SOME TAX-INVESTIGATORS/POLICE ARE TRYING TO FIND OUT NAMES OF BENEF OWNERS IN BVI/BAH IBCS. SAME DATE MR RF ASSURES CLT CONFIDENTIALITY IS 100%, NOTE INVESTIGATORS MUST GIVE SUFF EVIDENCE OF MALFEASANCE BEFORE LAW COMPELS COMPLIANCE.

År 1999 jobbade Saarinen med Estland som bas. Då klagade han på telefon till sin kontaktperson på Mossack Fonseca att det var svåra tider för affärsverksamhet i skatteparadis.

”Tiderna är hårda i Estland, eftersom skattemyndigheterna som galningar jagar ägarna till skatteparadisbolagen.”

25.05.99: NB PHONED MR. SAARINEN AND LEFT MESSAGE. HE CALLED BACK & ADVSD NB THT THEY OPERATE MAINLY FRM ESTONIA & TENERIFE, CANARY ISLANDS. THEY NO LONGER HAVE OFFICE IN IOM. STATED THT IS HAPPY W/OUR SERVCS N THT BUSINESS HAS BEEN SLOW. DIFFICULT TIME FOR OFF COS IN ESTONIA BECAUSE "THE TAX PEOPLE ARE HUNTING OFF OWNERS LIKE CRAZY"

I ett mejl ber Saarinen Mossack Fonseca att retroaktivt ändra datum i dokumenten som berör en 140.000 dollars yacht under panamansk flagg. Det gällde både båtens försäljningsavtal och den offentliga registreringen.

Dokument hittat i Panama-dokumenten.
Bild: Yle

Yachten Nina I hade sålts från ett företag på Bahamas till ett annat på samma ställe i februari 1999. Datumen skulle ändras så att båten kunde segla ut till havs.

Också Nordea har bett Mossack Fonseca att retroaktivt ändra datum på dokument. Advokatbyrån har svarat att det nog gör sig – mot en liten ersättning. Att ändra ett datum bakåt med ett år kostar 200 dollar, avgiften är 350 dollar för två år. Om det gäller bara ett par månaders förskjutning är det däremot gratis.

Att ändra på dokumentens datum i efterhand är ett stort problem ur skatteteknisk synvinkel, menar Tomi Viitala som är biträdande professor i skatterätt på Aalto-universitetet.

”Frågan väcks då om man vill förleda någon”, säger Viitala i en intervju till MOT.

Saarinen avslutar ett mejl till Mossack Fonseca genom att önska ”gott nytt år till alla som är med i det här spelet”!

Finsk VIP-kund

Juristen Keijo Ahtiainen förekommer också I Panamadokumenten. Han beskrivs i Mossack Fonsecas interna rapporter från 2014 som en VIP-kund.

Ahtiainen grundade mellan 2002-2010 åtminstone 15 skatteparadisbolag med hjälp av Mossack Fonseca. En del av dem bildades för Ahtiainens finska kunder, andra är Ahtiainens privata bolag.

Åtta av dem är registrerade på Brittiska Jungfruöarna, fyra på Seychellerna i Indiska oceanen, tre i Panama och ett på det lilla öriket Niue i Stilla havet.

Panama City
Bild: EPA/Alejandro Bolivar

Ahtiainen har förvaltat bolagen via den finska juristbyrån Corporatum (Finland) Oy. Enligt Suomen Asiakastieto hade Corporatum 11 betalningsanmärkningar åren 2012-2013. Bolaget hade skatteskulder på 66.461 euro.

I de läckta dokumenten finns ett alldeles färskt mejl. I juni 2015 levererar Ahtiainen en bunt med dokument om sina skatteparadisbolag till Mossack Fonsecas filial på Seychellerna.

Några månader tidigare, i mars 2015, hade myndigheterna på Seychellerna stramat åt regelverket så att man började kräva att skatteparadisbolagen skulle uppvisa protokoll från styrelsemötena. Ahtiainen hade en månad tid att svara. Han ordnade två styrelsemöten där endast han själv var närvarande och sände mötesprotokollen till Seychellerna.

Ett av bolagen heter Trust Managers Ltd, som är registrerat under samma namn som ett företagskonsultbolag i Finland. Trust managers Ltd äger ett annat bolag på Seychellerna kallat Bretton Holding Ltd. Bolagets verksamhet sägs gå ut på att förvalta utländska bolags aktier.

Ahtiainen är likaså med i många bolag i Finland. Vid sidan av juristfirman är han ägare eller ansvarig person bland annat i många konsultföretag, möbelbolag, gödselmedelföretag och bilhandel.

Juristbyrån är enligt de egna webbsidorna specialiserad på att ge råd åt små och medelstora företag.

Enligt Mossack Fonsecas dokument har Corporatum (Finland) Oy två finska adresser. Den ena är World Trade Centers adress i Helsingfors på Alexandersgatan och den andra på Kornettvägen i Helsingfors. När MOT besöker platsen finns det ingen synlig verksamhet där. Det finns bara en postlåda.

I slutet på 2015 hade Ahtiainen ännu tre aktiva bolag. Ett i Panama och två på Seychellerna.

Keijo Ahtiainen har trots upprepade försök inte svarat på MOT:s ringbud eller mejl.

En modetrend

Esa Vuorenpää från Tammerfors har riktat in sig på att hjälpa förmögna personer med skatteplanering. Han har varit Mossack Fonsecas kund sedan 1992. Mellan 1992-2006 grundade Vuorenpää enligt Panamadokumenten tio bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Bland Vuorenpääs kunder från 90-talet finns bland andra ishockeytränaren Kalevi Numminen och hans son Teppo Numminen, en av de största finska hockeyprofilerna någonsin i proffsligan NHL.

Kalevi Numminen introducerades till IIHF Hall of Fame år 2011.
Bildtext Kalevi Numminen (i mitten)
Bild: YLE/TomiHänninen

I juni 1999 talade Vuorenpää med en representant för Mossack Fonseca på telefon. Enligt rapporten från det telefonsamtalet sade sig Vuorenpää vara mycket tillfreds med Mossack Fonsecas tjänster. Men han var samtidigt oroad. Orsaken till det var en ny lag som kunde medföra hårda skattepåföljder. Vuorenpää var särskilt oroad över den lag som stiftades 1995 för att undvika skatteflykt.

”De finska myndigheterna är synnerligen radikala till och med vad gäller schweiziska och luxemburgska bolag”, säger Vuorenpää till Mossack Fonsecas representant.

1999: . THINGS HAVE CHANGED IN FINLAND SINCE THE SEVERE CHH LEGISLATION W/HEAVY FISCAL PENALTIES. FINLAND AUTHORITIES ARE REALLY "RADICAL" EVEN W/SWISS & LUX COS.

MOT fick tag på Vuorenpää via telefon.

MOT: Vi har information om att du aktivt har registrerat skatteparadisbolag.

Vuorenpää: I tiderna gjorde jag det. Det var innan den då nya lagstiftningen. De var holdingbolag. Det var lagligt på den tiden. Sedan började de monteras ner. De som var smarta.

MOT: När började man montera ner dem?

Vuorenpää: Kring 95. För många förmögna var de som en portfölj. Alla som var smarta monterade ner den då. Det blev alldeles galet. Ett extremt exempel är att i Sastmala såldes en sommarbostad och ett bolag på Brittiska Jungfruöarna sålde den till ett bolag på Gibraltar. Inte är någon skattemyndighet så dum att man inte börjar föra oväsen om sådant. (…) Efter det har stora bolag skött det med andra instrument.

Bildtext Skatteparadiset Gibraltar
Bild: EPA/A.Carrasco Ragel

MOT: Hurudana personer vill till exempel ha ett bolag på Brittiska Jungruöarna?

Vuorenpää: Förmögna investerare.

MOT: Stötte du också på problemfall?

Vuorenpää: Det hände. Jag hoppar inte på allt. Det är sådana här modeströmningar. Inte klär du dig längre heller i mikrobyxor eller en kjol som når till marken.

Efterlyst som kund

Affärsmannen Kimmo Vesander från Esbo var via sitt bolag Vesmark Oy Mossack Fonsecas kund på 1990-talet. Han grundade 30 brevlådeföretag på Bahamas. År 1995 träffade Vesander en av Mossack Fonsecas ägare Jürgen Mossack på hotell Palace i Helsingfors. Vesander fick ett specialerbjudande om att grunda bolag på Bahamas.

I Panamadokumenten kallar Vesander Vesmark-bolaget ett juristbolag. Enligt uppgifter i Suomen Asiakastieto är Vesmark Oy:s verksamhet inriktad på fastighetshandel. Vesander är också lagerhållningsbolaget Riverson Oy:s vd.

En av Vesanders kunder var enligt Panamadokumenten en finländsk man som var eftersökt av Interpol. Mannen greps i Torremolinos i Spanien år 2001 tillsammans med sina medbrottslingar av vilka en var en italiensk maffialedare.

År 1996 bad Vesander att Mossack Fonseca skulle stryka en efterlyst finsk mans namn från alla dokument.

I ett annat mejl förklarar Vesander att hans ryska kunder vill transferera kontanter till en västlig bank varje vecka. "Det rör sig inte om knarkpengar" skriver Vesander till Mossack Fonseca.

MOT lyckades nå Vesander på telefon, men han ville inte säga något.

Advokatförbundet: allt mera skatterådgivning

Advokatförbundets ordförande Risto Sipilä säger i en intervju till MOT att man ger allt mer skatterådgivning också ur ett internationellt perspektiv.

”Så länge det handlar om laglig skatteplanering är det alldeles normalt jobb för en advokat”, konstaterar Risto Sipilä.

”Det rör sig ju om ett fenomen som går hand i hand med internationaliseringen. Även advokaternas kunder ska kunna dra nytta av det och de ska kunna få korrekt rådgivning”

På frågan om Sipilä anser det vara ett problem att advokater och jurister bidrar till att upprätthålla skatteparadisekonomin lyder svaret:

”Vi förhåller oss givetvis absolut negativt till skattefusk och givandet av felaktig information eller hemlighållande. Men det är viktigt att särskilja mellan laglig skatteplanering och olagligt skattefuskande.”

Åklagarämbetet i Panama beordrade ett 27 timmar långt tillslag mot Mossack Fonsecas huvudkontor för att utreda möjliga brott i den ökända advokatbyrån
Bildtext Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama City
Bild: EPA/Alejandro Bolivar

De stora byråerna aktiva på 1990-talet

Mossack Fonseca försökte aggressivt värva kunder i Finland 1999-2000, men de lyckades inte få med sig de stora advokatbyråerna.

En av de stora i branschen – Castrén & Snellman – sade 1999 åt Mossack Fonseca att de hade en ”tillfällig paus” vad gällde grundandet av skatteparadisbolag.

Anledningen till det var att ministeriet hade anlitat flera av advokatbyråns anställda i ett känt konkursfall där skatteparadis utnyttjades. Castrén & Snellmans representant sade sig i alla fall vilja ha mera information av Mossack Fonseca när konkursfallet var över.

ARE FAMILIAR W/OFF COS BUT NOW HAVE A TEMPORARY MORATORIUM ON OFF COS SINCE VARIOUS OF THEIR LAWYERS WERE APPOINTED BY THE MINISTRY TO ACT AS TRUSTEES IN A WELL KNOWN BAKRUPTCY ESTATE WHICH DEALT W/SEVERAL OFF COS. HE SAID NONE OF THESE COS WERE FRM O/5 JURIS. HE ASK FOR INFO AFTER THEY COMPLETE THIS CASE.

Lindgren & Company berättade åt Mossack Fonseca 1999 att deras bolag hade använt sig av skatteparadisbolag redan i tio års tid.

”Beklagligtvis är de finska skattemyndigheterna just nu mycket medvetna om skatteparadisstrukturerna och deras användning är idag mera begränsad.”

MR. LINDGREN SAID THEIR FIRM STARTED USING OFF COS 10 YRS AGO. UNFORTUNATELY, FINLAND TAX AUTHORITIES ARE NOW VERY FAMILIAR W/OFF STRUCTURES & THEIR USE IS MORE RESTRICTED THESE DAYS. SAID WLD BE GLAD TO RECEIVE OUR INFO FRM OUR JURIS.

Familjen Kulvik

En av Mossack Fonsecas trogna kunder under hela 2000-talet är affärsmannen Hannes Kulvik med familj. Hannes Kulvik blev känd i Finland via de så kallade Kouriaffärerna i casinoekonomins Finland kring 1990.

hannes och marja-leena kulvik på självständighetsbal 1999
Bildtext Hannes och Marja-Leena Kulvik
Bild: Yle/arkiv

Panamadokumenten visar att Hannes Kulvik och övriga familjemedlemmar är aktieägare eller direktörer i ett flertal skatteparadisbolag framför allt på Brittiska Jungfruöarna. Administrationen av verksamheten har mestadels skötts via bolaget Kulvik & CIE i Geneve. Hannes Kulvik är inte jurist, men har via sin verksamhet hjälpt också andra personer att grunda bolag i skatteparadis.

Hannes Kulvik vill inte kommentera sina affärer i skatteparadisekonomierna.

”Jag är för gammal för det”, var Kulviks kommentar när Yle Fems Spotlight nådde honom per telefon.

Skribent: Minna Knus-Galán, MOT

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln