Konstmusiken vid HU hotad: ”Ledningen uppskattar oss inte tillräckligt”
Helsingfors universitet avskedade på torsdagen två lektorer i musikteori vid humanistiska fakulteten och nu är konstmusiken, som funnits vid universitetet sedan 1600-talet, hotad. Uppsägningarna får stark kritik av tonsättare och kulturfolk.
Under våren har hundratals fått lämna Helsingfors universitet på grund av regeringens nedskärningar. Uppsägningen av de två lektorerna i musikteori innebär att hela konstmusiken vid HU är hotad.
Eero Tarasti, professor i musikvetenskap, blir nu av med en fjärdedel av sin personal, för honom kom beskedet kom som en chock.
– Det var mycket överraskande. Det har inte varit tal om det här tidigare men nu plötsligt avskedas två ytterst viktiga tonsättare som varit ansvariga för all teoretisk undervisning i konstmusik.
Tarasti går i pension i oktober efter en karriär på 40 år. För bara några veckor sedan talades det om att han skulle få en efterträdade, men nu är han osäker på om det blir av.
Konstmusiken hotad efter 376 år av undervisning
Konstmusiken har funnits vid Helsingfors universitet sedan det grundades på 1600-talet. På samma stolar som nu sparas bort har kompositörer som Fredrick Pacius och Jean Sibelius tidigare suttit.
Vad som nu händer med ämnet är tills vidare oklart. I värsta fall försvinner ämnet helt och hållet, berättar Tarasti.
En annan möjlighet är att ersätta de avskedade lektorerna med timlärare, men enligt Tarasti är det inte lätt att fylla tomrummet.
– Harri Vuori och Harri Suilamo (de avskedade lektorerna) är två utmärkta och berömda tonsättare. Det har varit attraktivt att studera musikvetenskap med dem, utan dem vet jag inte vad som händer.
Kulturfolk upprörda på nätet
Det är inte bara inom universitetet som uppsägningarna kritiseras. Beskedet får kritik också bland kompositörer, kulturfolk och politiker.
Då beskedet kom i torsdags skrev kompositören Pasi Lyytikäinen ett öppet brev till universitetet på sin blogg.
Lyytikäinen har tidigare anlitats som kompositör av universitetet, men i inlägget skriver han att han inte står till förfogande förrän universitetet visat att de uppskattar bildning.
”Till dess kan ni vissla på Raha ratkaisee av Irwin Goodman”, skriver Lyytikäinen. .
Inlägget har lästs tiotusentals gånger och delats vidare av kompositörer, kulturpersonligheter och oppositionspolitiker som Li Andersson (V) och Outi Alanko-Kahiluoto (De Gröna).
– Uppsägningarna visar tydligt vilka värderingar universitetet står för. Den långa historien väger inte tungt. Inom universitetet vill man bli av med vissa branscher och en av dem är tydligen musikvetenskapen, säger Lyytikäinen.
Han hoppas att konstmusiken inte försvinner helt, utan att utbildningen i framtiden till exempel ska kunna tas över av Konstuniversitetet.
”Klassisk musik uppskattas inte längre”
Enligt professor Eero Tarasti är uppsägningen inte bara ett slag mot universitetet utan mot hela den finländska nationella identiteten.
– Om konstmusiken försvinner så förlorar vi också en lång tradition som går tillbaka ända till drottning Kristina som grundade Kungliga Akademien i Åbo (dagens HU). Jag vet inte om ledningen för universitetet uppskattar konstmusik tillräckligt.
Tarasti menar att attityden mot konstmusiken förändrats och att det bland annat märks vid studentkårens körer och orkestrar som inte längre utnyttjas av universitetet som tidigare. Istället satsas det på mindre ensembler.
Han lyfter upp ett exempel från då läsåret körde igång i september och det spelades brasiliansk musik i kyrkan.
– Professorerna fick gå i kyrkan till brasiliansk Lambada-musik. Det går lite emot idén och genren. Jag har själv varit i Brasilien och uppskattar Lambada, men i det här tillfället var det inte lämpligt.