Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige vill inte rucka på alliansfriheten

Från 2016
HMS Visby i den svenska skärgården.
Bildtext Korvetten HMS Visby i den svenska skärgården.
Bild: EPA / MARKO SÄÄVÄLÄ

Sverige planerar inte någon motsvarande Natoutredning som den som presenterades i Finland på fredagen. En utvärdering skulle redan i sig vara en säkerhetspolitisk signal, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

- Vi har från vår sida inte varit beredda att utvärdera den militära alliansfriheten, för vi vill inte sända nån signal åt någon att vi är på väg att lämna det på något sätt. Det är vår säkerhetspolitiska grund och där står vi, fastslår Hultqvist i en kommentar till Yle Nyheter.

Han framhåller också att den militära alliansfriheten är grunden för Sveriges och Finlands säkerhetspolitiska samarbete och att det inte är aktuellt att ändra på det.

- Mellan statsministrarna har man markerat både på den svenska och den finska sidan att det inte är aktuellt att ändra den militära alliansfriheten utan att det är det som är plattformen också för vårt fortsatta samarbete.

Om man skulle förändra den finska säkerhetspolitiska grunden så får det en geopolitiskt väldigt stark effekt i Norden, säger Hultqvist.

- När jag läser delar av rapporten stärker det i alla fall min och regeringens ståndpunkt här i Sverige att för Sveriges del är det viktigt att bibehålla den militära alliansfriheten.

"Angår inte Ryssland vad vi gör"

Hultqvist avvisar också den ryske förvarsministern Sergej Lavrovs hotelser i Dagens Nyheter om kraftfulla ryska ”militärtekniska åtgärder” om Sverige skulle gå med i Nato. Enligt Hultqvist angår det inte Ryssland vad Sverige gör.

- Det är Sverige självt som bestämmer sin säkerhetspolitiska linje. Det finns ingen grund för Lavrov att uttala sig om detta, säger den svenske försvarsministern.

Många inslag i Lavrovs uttalande är inte konstruktiva och leder inte framåt, säger Hultqvist.

- Vi bestämmer själva vår säkerhetspolitiska linje och värderar vad som är bäst för Sverige – och det oaktat vad andra säger, fastslår han.

Diskussion om artikeln