Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

De Eurovisas gäster ger poäng till sitt andra hemland

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
De Eurovisa Rafaela Truda, Johan Lindroos, Eva Frantz och Geir Rönning.
Bildtext De Eurovisa Rafaela Truda, Johan Lindroos, Eva Frantz och Geir Rönning.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Gäster i det fjärde avsnittet av De Eurovisa är Geir Rönning, ursprungligen från Norge, och Rafaela Truda vars föräldrar är från Makedonien.

I del fyra ska panelen ge poäng till Eurovisionslåtarna från Makedonien, Polen, Norge, Belgien, Georgien, Slovenien, Danmark, Albanien och Ukraina.

Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa.
Bildtext Geir Rönning och Rafaela Truda lyssnar på Johan Lindroos.
Bild: Yle / Hanna Othman

Frans får tummen upp av Geir

Geir Rönning hade deltagit i både de norska och finländska uttagningarna till Eurovision innan det äntligen nappade i Finland år 2005. Han representerade med låten Why? i Kiev.

Han säger att han fortfarande blir igenkänd av Eurovisionsfans, ofta på flygplatser.

Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Geir Rönning sällar sig till dem som tycker att Eurovisionen handlar lite väl mycket om showen nuförtiden, men säger att Sverige är på rätt väg i år med Frans och If I were sorry.

- Det är låten som är i fokus. Sedan kan det hända att låten inte säger nog, men det är en annan femma. Frans är störtcharmig.

Någon favorit bland årets bidrag har Geir Rönning inte ännu, eftersom han inte ville se igenom låtarna innan De Eurovisa-inspelningen.

- Jag vill se på låtarna med färska ögon i programmet, ni kommer att se min första reaktion till dem.

Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa.
Bildtext Geir hade inte lyssnat på en enda av årets låtar innan inspelningen av De Eurovisa, Rafaela hade lyssnat på alla 43.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

"Jag hejar på hela Balkan"

Rafaela Truda tävlade i år i Tävlingen för ny musik UMK med låten Rise up. Hon gick inte vidare till final, men Rise up spelades ändå på ett antal radiokanaler under våren.

Trots bakslaget i UMK tänker Rafaela Truda fortsätta med musik. Men under våren har hon haft fullt upp med att söka in till olika skolor. Hon berättar att hon också är intresserad av skådespeleri så hon vill hålla alla dörrar öppna.

Rafaela Truda uppträder i UMK.
Bildtext Rafaela Truda i UMK.
Bild: Yle / Miika Varila

Rafela Truda säger att hon brukar ha svårt att välja vilket land hon ska heja på under Eurovisionen, hjärtat bultar för hela Balkan men också för Finland och Sverige.

- Makedonien har varit lite svagare de senaste åren, men på Balkan finns länder som Serbien och Bosnien och Hercegovina som brukar klara sig bättre. Serbiens Marija Šerifović som vann Eurovisionen i Helsingfors är min alla tiders favoritvinnare.

De Eurovisa i sin studio.
Bildtext De Eurovisa diskuterar Ukrainas låt.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Geir: Den familjära och underbara stämningen som finns mellan de som älskar Eurovision. Jag fick uppleva den då jag representerade Finland.

Rafaela: Gemenskapen. Jag har aldrig upplevt den på någon annan tävling, att man hejar så för varandra.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, ett hurudant nummer skulle du vilja göra?

Geir: Som en kontrast till alla ufon som flyger omkring och allt blixtar och dunder så skulle jag stå helt stilla på scenen och sjunga en fin ballad. Bara jag, bara fokus på mig. Snygg scenografi, låt sången leva. Det är på tok för mycket show nu.

Rafaela: Jag skulle vilja ha en glad låt, upptempo men också mixa lite stilar som exempelvis dubstep. Jag vill att det händer mycket på scenen, mycket dans. Det ska vara mera instrument än i min UMK låt för att få ett djupare sound.

Saknar du ännu något i Eurovisionen?

Geir: Jag saknar ingenting, eftersom Eurovisionen blivit ett spektakel som är större än livet för somliga. Jag vet att Samir och Viktor fick mycket kritik i Sverige för sin låt Bada nakna, men jag tycker en sådan låt bra kunde representera Sverige. Det var en bra låt i det hänseendet att den fångar, det är en hit. Nu är det showen som vinner, fokusen är borta från låten.

Rafaela: Det var något land som hade rap i sin låt i år, de får plus för det av mig eftersom det inte är så vanligt. Det skulle också gärna få vara mera reggaeton- och latinstilar. Man får gärna blanda schlager med andra stilar.

De Eurovisa-avsnittet med Geir Rönning och Rafaela Truda som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 30 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln