Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vintern rasade i strålande solsken på Vårdberget

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med pompa och ståt på Vårdberget i Åbo. Brahe Djäknar sjöng in våren mitt i havet av bubbel, ballonger och glada miner på finlandssvenskarnas inofficiella vårträff.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Roger Lundell och Mikael Nelson.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Mikael Nelson från Kristinestad stod för kvällens mest spektakulära kostym. Den med spelkort och spelbrickor prydda kostymen plockas fram bara för speciella tillfällen, som valborgsmässoafton. Nelson firade för första gången Valborg i Vårdbergsparken och gillade stämningen. Att vädret visade sig från sin bästa sida i Åbo fick också beröm.

- Vi hade ju snö i måndags!

Kompisen Roger Lundell trivdes också bra i soliga Åbo.

- Det enda konstiga är att russinen inte syntes till i er mjödfärgade å, skämtar Lundell.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Jockum Törnqvist och Caijus Ahlroth bjöd på munkar.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Nyländska nationens bagarbröder, här representerade av Jockum Törnqvist och Caijus Ahlroth, bjöd festfolket på munkar de själv hade bakat. Bagarbröderna har tidigare bjudit på bland annat lussekatter och pepparkakor, på valborgsmässoafton var sockerprydda munkringar ett givet val.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Carita och Rolf Lundin.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Carita och Rolf Lundin firar vanligen valborg i Helsingfors. Festligheterna på Vårdberget har de tidigare följt med på tv, men i år var de första gången de själva var på plats i Åbo och tyckte det var överraskande hur många människor som tagit sig till parken. Det var ändå inte valborg som lockat hit paret, utan barnbarn nummer sex!

- Vi kom till Åbo för hälsa på sonen, vi har fått vårt sjätte barnbarn, berättar en glad Carita Lundin.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Kalevi Linko.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kalevi Linkos studentmössa pryddes av en imponerande rad majblommor.

- Jag började samla år 1979, berättar Linko.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Christoffer Grahn, Samuel Parkkinen och Simon Westerlund.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Brahe Djäknarna Samuel Parkkinen och Simon Westerlund har redan i flera år varit med och ställt sig på estraden för att sjunga in våren. Nästa konsert hägrar om knappa två veckor. Då bjuds det på välgörenhetskonsert tillsammans med Florakören.

Kompisen Christoffer Grahn hade fixad med vappmiddag som väntade efter konserten. Plockmat i valborgsstil stod på menyn.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Hundvalpen Bosse från Pargas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Lilla berner sennenhunden Bosse hörde med sina 13 veckor till de absolut yngsta valborgsfirarna. Godmodig och glad var han, som fick lite valborgsgodis av matte Catja Sell-Fernelius medan han poserade framför kameran.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Birgitta och Martti Mäkinen.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Valborgsfirande på Vårdberget har långa anor. För Birgitta och Martti Mäkinen är det tradition och komma till Vårdbergsparken och träffa bekanta medan våren sjungs in av Brahe Djäknar. Martti, som studerat vid det som då hette Kemisk-tekniska fakulteten vid Åbo Akademi, har besökt evenemanget sedan 1963. Birgitta studerade i Helsingfors men disputerade senare vid Åbo universitet. De tycker att det mesta är sig likt i Vårdbergsparken, festligheterna har inte ändrat mycket under årens gång.

- Men nuförtiden är det fler som har med sig champagne till parken, inte bara studerande, utan också medelålders människor, konstaterar Birgitta Mäkinen.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Ralf Ågren, Kei Heikkilä och Sven Åström.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Ralf Ågren, Kei Heikkilä och Sven Åström firade med stil och hade packat med både riktiga skumpaglas och en cooler fylld med is. Ågren är bosatt i Åbo medan Åström och Heikkilä var på besök.

- Jag har bott 25 år i Åbo men har nu bott länge i Helsingors. En dag ska jag flytta tillbaka till Åbo, senast då jag blir pensionär, säger Heikkilä som känner varmt för staden.

Valborg på Vårdberget.
Bildtext Folkfestens folkhav.
Bild: Yle/Lotta Sundström
Valborg på Vårdberget.
Bildtext Efter att skarorna skingrat sig i Vårdbergsparken var det många som ville stanna ute och njuta av solskenet. Både parken och åstranden bara ett stenkast från konsertplatsen var fulla av vårglada människor..
Bild: Yle/Lotta Sundström

Diskussion om artikeln