Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland förnekar att man stört ett amerikanskt plan

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Rysk Su-27 fotograferad från svenskt signalspaningsflygplan.
Bildtext Arkivbild
Bild: FRA

Det ryska försvarsministeriet förnekar nya amerikanska uppgifter om att ett ryskt stridsplan har stört ett amerikanskt spaningsplan.

Ryssland säger att man sände sitt stridsplan mot det amerikanska i fredags, eftersom det hade närmat sig den ryska gränsen i Baltikum med transpondern avkopplad.

Enligt det amerikanska försvarsministeriet Pentagon gjorde ett ryskt Suchoj Su-29 jetplan en farlig och amatörmässig sväng bara ungefär 30 meter ovanför det amerikanska planet.

Pentagon säger att det amerikanska planet RC-135 flög på ett rutinuppdrag i internationellt luftrum då det ryska planet uppenbarade sig på ett störande sätt.

Ryssland: Vi följer internationella regler

Det ryska försvarsministeriet säger å sin sida att Ryssland, då det gäller all flygtrafik tillämpar internationella regler för luftfarten.

Enligt ministeriet har USA två alternativ: Att låta bli att flyga i närheten av den ryska gränsen eller slå på transpondern så att planet kan identifieras.

Ryska plan har också tidigare stört amerikanerna. Senast för några veckor sedan flög ryska jaktplan farligt nära ett amerikanskt örlogsfartyg och ett amerikanskt spaningsplan.

Nato har på begäran av de Natoanslutna baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen ökat sin närvaro i området efter att Ryssland tog över makten i Krim år 2014.