Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruskola och Cedercreutz vann OS-kvalet – ”Den mentalt svåraste tävlingen någonsin”

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz har satsat allt på segling.
Bildtext Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz har satsat allt på segling.
Bild: Vesa Koivunen/SPV

Seglarna Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz är i praktiken klara för OS efter att de var starkare än det andra finländska båtlaget i 49erFX-klassen bestående av Sinem Kurtbay och Silja Kanerva.

Ruskola/Cedercreutz slutade på 13:e plats i världscuptävlingen i Hyères i Frankrike. Sinem Kurtbay och Silja Kanerva kom på 18:e plats i tävlingen som fungerade samtidigt som OS-kval mellan de finländska båtlagen.

- Jag måste nog medge att den här regattan har varit den mentalt svåraste tävlingen någonsin, berättar en glad och lättad Noora Ruskola för Yle Sporten på lördagskvällen.

- Det var en balansgång med att tävla mot hela fleetet och inte bara mot de andra finländarna Silja och Sinem. Vi klarade det bra.

"Det var ganska kaos"

Ruskola/Cedercreutz låg bättre till inför lördagens fyra starter och klarade av att behålla sin position med placeringarna 14, 18, 12 och 15. Kurtbay/Kanerva slutade på placeringarna 6, 23, 13 och 17 på lördag.

Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola har haft en motig start på VM-regattan.
Bildtext Ruskola/Cedercreutz seglar i 49FX-klassen.
Bild: Richard Langdon/Ocean Images/SPV

- Vi gjorde en bra start och vid det första övre märket var vi sist. Vid nästa rundning var vi helt okej igen. Det hoppade mycket. Det var ganska kaos, säger Ruskola och skrattar.

På vilka punkter var ni bättre än Kurtbay/Kanerva?

- De syntes ganska bra att de har haft en paus med segling. Vi var säkrade i manövrarna och hade bättre koll på vart vi var på väg. De kan nog segla mycket bättre än vad de gjorde. Man märkte på båda teamen att det var hård press.

Nu är OS-platsen i praktiken klar. Hur hårt har ni satsat för att ta er dit?

- Helt otroligt hårt. Vi har gjort allt för det. Det har varit ”all in”. Vi har inte ännu förstått att vi är på väg dig. Det har ju varit vår dröm de senaste två-tre åren. Inte har vi gjort så mycket annat än seglat.

Hur mycket tid och energi har gått åt till seglingen under de senaste åren?

- All tid och energi. Jag studerar inte någonting för tillfället. Jag har inte ens haft en chans att komma in till en skola eftersom våren är den värsta tiden med tanke på seglingen. Camilla har som tur ändå kommit in till Hanken och försökt göra några kurser.

Både Rio och OS blir nya upplevelser för er. Hur känns det nu att åka dit – det är ju trots allt ganska snart?

- Det var ju hundra dagar till OS för bara några dagar sedan. Det kommer supersnabbt emot men egentligen är det bara bra för vi har haft en hård tävling här med Silja och Sinem ända tills nu. Vi har lärt oss massor. Vi har vuxit jättemycket och jag tror att vi är ganska färdiga för OS.

- Vi är jättetacksamma till våra träningskamrater Silja och Sinem eftersom vi har tränat tillsammams med dem alla de här åren. Utan dem skulle vi inte ha klarat av det. Vår coach Tom Lönnqvist har gett superbra intryck. Han kom in här vid julen och det har hjälpt oss massor framåt, avslutar Ruskola.

Diskussion om artikeln