Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: EU-kommissionen vill ge Turkiet visumfrihet

Från 2016
Uppdaterad 01.05.2016 17:40.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker den 18 mars då EU och Turkiet slöt sitt flyktingavtal.
Bildtext Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker den 18 mars då EU och Turkiet slöt sitt flyktingavtal.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU-kommissionen kommer på onsdagen att deklarera att Turkiet har uppfyllt de krav som EU har ställt för att turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till anonyma EU-källor.

Enligt Reuters kommer alltså EU-kommissionen på onsdag att be EU-ländernas regeringar och EU-parlamentet att ge grönt ljus för visumlättnaderna före slutet av juni.

Turkiet har hotat att låta flyktingavtalet med EU falla om turkarna inte får visumfrihet till EU.

Turkiet har gjort mirakulöst snabba framsteg

För ett par veckor sedan hette det att Turkiet hade uppfyllt bara ungefär hälften av EU:s kriterier.

Enligt Reuters fann dess EU-källor det svårt att förklara hur Turkiet nu har lyckats uppfylla kraven så plötsligt och snabbt.

- Vi har inte sänkt kraven. Turkiet har gjort snabba framsteg, säger en av källorna.

Bland kriterierna finns krav på demokratiska principer och försvar av minoriteters rättigheter.

Flyktingbåtarna över Egeiska havet stoppade

Frågan om visumlättnader är en helt avgörande faktor vad gäller framtiden för flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Det har Turkiet gjort klart för EU.

Turkiet har stoppat största delen av flyktingtrafiken över Egeiska havet sedan avtalet slöts den 18 mars.

EU-kommissionens siffror visar att det exempelvis i torsdags kom bara 63 flyktingar över havet till de grekiska öarna.

Då trafiken var som intensivast i oktober i fjol kom det ungefär 10 000 asylsökande och migranter till de grekiska öarna per dag.

Vad gäller andra åtaganden som ingår i avtalet så går det trögare. Hittills har bara 110 syriska flyktingar från Turkiet flyttats till olika EU-länder. Den siffran uppgav Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu på lördagen.