Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försommarväder i sikte på många håll

Från 2016
Glass i strut och blå himmer.
Bild: Yle

Finländarna har fått njuta av en rätt varm och solig helg i stora delar av landet, och det varma vädret fortsätter nästa vecka.

Första maj firades i drygt 15 grader i södra och mellersta Finland, och i ett område från mellersta Österbotten till norra Karelen och Kajanaland har det varit nästan 19 grader varmt.

Under den kommande veckan utlovas allmänt 15-16 grader i huvudstadsregionen, varmast är det i Vanda, Sibbo och Kyrkslätt mot slutet av veckan då det är 18-19 grader, utlovar Meteorologiska institutet.

Påskliljor i parken.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

I Borgå och Lovisa är det 18-19 grader hela veckan och i Kotka kring 17 grader.

Åboborna får njuta av 16-17 grader förutom på onsdag då det kan bli 19 grader varmt. I Åbolands skärgård är det soligt men inte lika varmt; cirka 10 grader.

På Kimitoön blir det sol och cirka 17 grader under kommande vecka och i Raseborg mest kring 16 grader - där är onsdagen den varmaste dagen, 18 grader.

I Vasa blir det varmare mot slutet av veckan med 17 grader. I Torneå blir det lite regn i början av veckan och upp till 14 grader efter mitten av veckan.

Fötter i havsvatten.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Värmen orsakar problem med vattennivåerna

I norr har värmen fått vattenståndet i älvarna att stiga. Till exempel vid Ounasjoki varnas för översvämningar de närmaste dagarna.

I Saimen och Päijänne står vattnet cirka en halv meter högre än vad det vanligen gör på första maj.

Diskussion om artikeln