Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Antikbörsen reste runt och värderade finheter

Från 2016
Uppdaterad 09.02.2017 15:10.
Om antikbörsen - Spela upp på Arenan

"De allra flesta av oss har säkert något föremål hemma som vi vill veta något om. Till exempel hur gammalt det är och vad det är värt". En ung Wenzel Hagelstam värderar antika och mindre antika föremål i Antikbörsen.

Programmet Antikbörsen snurrade 1987, med Carl Mesterton som programledare och experter som Wenzel Hagelstam, Ghita Nordlin och Fjalar Sundvik. Wenzel Hagelstam berättar om konceptet för Mesterton.

Antikbörsen - Spela upp på Arenan

I början av mars 1987 befinner sig Antikbörsen i Borgå i FBK:s hus. Borgåborna får visa upp sina vindsfynd. Experterna Wenzel Hagelstam, Ghita Nordlin och Fjalar Sundvik värderar bland annat silverföremål och gamla kärl.

Fjalar Sundvik tar itu med den gamla ryska fruktkastrullen som Mesterton viftar med ovan. I en sådan kunde man koka sylt så att mässingen avgav syra och konserverade sylten. Det vackra fruktkärlet är troligen från 1920-talet. Dylika kärl är eftersökta, så Fjalar och Ghita menar att man kan få upp till 400-600 mark för ett sådant.

Ghita har iklätt sig brandhjälm när hon skall värdera FBK:s gamla kaffepanna. Den är från början på 1900-talet, och hör inte till släckningsutrustningen, endast till eftersläckningen.

Experterna bekantar sig dessutom med restaurering av antika föremål tillsammans med Airi Kallio, samt diskuterar gamla leksaker. Carl Mesterton är programvärd och gäst är guldsmidesexpert Berndt Lindholm.

Antikbörsen - Spela upp på Arenan

I juni är Antikbörsen på Ständerhuset i Helsingfors. I Borgarståndets sal värderar experterna bland annat en gammal kikare, pappersdockor och ett rikt utsmyckat kabinettskåp.

Else-Maj Riska har hämtat ett porslinsfat hon har fått av en gammal tant. Fjalar och Wenzel tror att det sexkantiga, empireinspirerade fatet är Popoff-porslin från Ryssland, och kanske från början av 1800-talet. Fatet är dock limmat och lappat med lack, så det är svårt att beräkna värdet.

Gäst i Antikbörsen är Torsten Edgren från Museiverket, specialist på tullning av antikföremål. Som experter fungerar Wenzel Hagelstam, Ghita Nordlin och Fjalar Sundvik. Programledare är som vanligt Carl Mesterton.

Antikbörsen - Spela upp på Arenan

I Ekenäs är Pontus Nordling programvärd när man träffas i en Hultmansk industribyggnad. Sjöhistoriker Henry Forsell deltar för att bedöma en kaptenstavla.

Wenzel Hagelstam värderar en gammal omarbetad spegel från 1700-talet till under 10 000 mark, men skulle den ha varit i bra skick hade den närmat sig 15 000.

Fjalar och Ghita får tala om silverservisen i nyrenässans ovan. Den är av nysilver och utomlands kunde man tänkas få omkring 500 mark för den.

Antikbörsen - Spela upp på Arenan

I Åbo träffas man på Åbo Svenska teater. Där får Wenzel bland annat beundra en promille av allt gammalt porslin som Håkan Sandström samlat på sig, framför allt från Trätorget i Åbo.

Alla produkter Sandström har hämtat är finländska, de flesta Arabia och från början av 1900-talet. Då var Thure Öberg konstnärlig ledare för Arabia. På Arabia använde man först Rörstrand-modeller, men under Thure Öbergs ledning övergick man till eget. Öberg var framför allt förtjust i jugend. Priserna på Öbergs porslin varierar från 200 mark till 2000 mark.

Antikbörsen - Spela upp på Arenan

När Antikbörsen besöker Mariehamn, Åland får vi se en mängd värdefulla tavlor. Dessutom värderar experterna handarbeten, en sälbössa, skridskomedar, en dopklänning, en virkring, samt prydnadsföremål och kärl.

Den gustavianska stolen Wenzel och Fjalar beundrar ovan är ovanlig och vacker. Den är värd omkring 5000 mark, trots att den är ommålad på 1800-talet.

Antikbörsen - Spela upp på Arenan

Tillsammans med experterna Wenzel Hagelstam, Fjalar Sundvik och Ghita Catani bekantar vi oss med österbottniska folkliga traditioner och föremål på Stundars friluftsmuseum i Korsholm.

Sjukhuskemist Beata Jeglinsky har hämtat många gamla föremål, bland annat trevliga pärlörhängen. Wenzel Hagelstam berättar att de är ryska, 14 karats guld och naturpärlor, de är ungefär från 1850. Och värdet kan vara ungefär 2000-3000 mark.


Tio år senare, 1997, startade Yle långköraren Antiikkia, antiikkia. Programmet bygger på ett brittiskt koncept, Antiques Roadshow, som började redan 1979. Sveriges motsvarighet Antikrundan körde igång 1988.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln