Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömman synar klasskillnader i stuglivets historia

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 15:06.

I avsnitt fem av Stugor tittar vi på klasskillnader. Olika samhällsklasser har alltid haft olika sorts sommarstugor. Vi besöker en klassisk överklassvilla och en lika klassisk medelklassvilla. Kasper hälsar också på i Tarja Halonens stuga.

Avnsitt fem av det populära programmet Stugor håller samma höga standard som de tidigare programmen. Den här gången är temat samhällsklass, och vi bekantar oss med inte mindre än tre fascinerande sommarnöjen.

Kaspers röda Saab på gården till Villa Birka i Runsala i Åbo
Bildtext Kaspers röda Saab på gården till Villa Birka i Runsala i Åbo
Bild: Kasper Strömman

Resan börjar ute på Runsala i Åbo. Här har Eva och Lasse Ingman rustat upp Villa Birka under flera års tid. Villa Birka är ett praktexempel på hurdan villakulturen var i slutet av 1800-talet. De har gjort ett ypperligt jobb, och därför kändes det nästan fel att parkera vårt praktexempel på 1980-tals familjebil på den välkrattade gången.

Eva och Lasse Ingman krattar gården på Villa Birka
Bildtext Eva och Lasse Ingman krattar gården på Villa Birka
Bild: Kasper Strömman

Ja förr i tiden skulle det såklart ha vimlat av tjänstefolk här ute, men nuförtiden får Eva och Lasse kratta själva, i modern 2000-talsanda. Regissör Anna-Karin kände sig dock såpass tjänstvillig att hon gick med på att styra solens närande strålar i en mer optimal riktning så att arbetet gick smidigare.

Hur som helst ett spännande ställe, och ett fint exempel på hur arkitektur från förr nu har fått ett nytt liv som släktens sommarparadis.

Sedan blir det dags att besöka Tarja Halonens kolonilott. Koloniträdgårdarna föddes ju i tiden som en chans för arbetarklassen att koppla av och odla sig lite mat, och på senare tid har de upplevt en renässans. Men nuförtiden handlar det såklart mest om rekreation, och ingen behöver svälta fast nattfrosten skulle ta skörden.

Kasper Strömmen i Tarja Halonens koloniträdgård
Bildtext Kasper Strömman i Tarja Halonens koloniträdgård
Bild: Kasper Strömman

Alla håller väl med om att när det kommer till presidenter så måste Tarja Halonen väl vara i top 5? Denna favoritpresident är en ivrig förespråkare för koloniträdgårdsrörelsen, eller gruppträdgårdar som de nuförtiden kallas. Hon har bebott samma lott sedan slutet av 1970-talet och kommer ut så ofta hon kan, men i något skede blev det en längre paus då hon också måste åka ut till Gullranda å jobbets vägnar.

Kasper Strömman och Arvi Ilonen i stugan av plåt
Bildtext Kasper Strömman och Arvi Ilonen i stugan av plåt
Bild: Kasper Strömman

Programmet rundas den här gången av i Sommelo, en stuga konstruerad i stål av Arvi och Pirkko Ilonen i början på 1970-talet. Arvi ritade mycket bensinstationer på den tiden, och därför grundar sig stugans konstruktion delvis på samma principer. Det kanske inte låter så romantiskt, men stugan är exceptionellt hemtrevlig.

Kasper Strömman i Arvi och Pirkko Ilonens stuga av plåt
Bildtext Kasper Strömman i Arvi och Pirkko Ilonens annorlunda stuga
Bild: Kasper Strömman

Först och främst är stället en otrolig tidskapsel. Eftersom stugan både in- och utvändigt har sett i princip exakt likadan ut i fyrtio år, blir det därför som att kliva in i ett tufft inredningsmagasin från början av 1970-talet. Absolut en av seriens höjdpunkter.

Ett toppenavsnitt med andra ord, om inte det bästa hittills. Och sedan tar det ju inte ens slut här, för inte mindre än fem avsnitt är ännu på kommande. Med andra ord kan vi alla se fram emot en fantastisk TV-vår.

Avsnitt fem av Stugor på Arenan nu. Bör inte missas.