Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstads nya stadsdirektör tar sig an jobbet med iver

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kristina Stenman
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Kristina Stenman inleder sitt nya jobb som Jakobstads stadsdirektör på måndagen. Någon mjukstart på den nya posten blir det inte.

På måndagskvällen ordnas både stadsstyrelsemöte och dessutom ett vårdseminarium vid Sursik.

- Det är jobb redan från första dagen. Men jag tror ändå att den här första veckan går åt till att träffa och lära känna kollegorna och staden. På den lediga torsdagen får jag tid att sätta mig ner och känna efter lite, säger Stenman som valdes till stadsdirektör i februari.

- Det har varit några intensiva månader på min gamla arbetsplats vid arbets- och näringsministeriet i och med de nya flyktingarna som kom i höstas. Men jag har ändå hunnit ordna en hel del praktiska saker. Träffat ledningsgruppen, börjat läsa föredragningslistor och fixat bostad i Jakobstad.

Blåsigt på toppen

Österbotten har ett aktivt debattklimat. På gott och ont.

- Många vill delta i diskussionen och det kan bli ganska blåsigt. För mig är det viktigt att eftersträva till goda beredningar och ha en öppenhet i förvaltningen.

Stenman säger att det är viktigt att alla grupper i kommunen kommer till tals.

- Det är viktigt att diskutera och att lyssna.

Jakobstad möter utmaningar och möjligheter

- Vi har låg arbetslöshet, även om den är lite högre än i grannkommunerna. Vi har också ett gott utbud av utbildningar och stora arbetsgivare. Jag anser att det är viktigt att hålla igång de positiva tongångarna.

Utmaningarna ligger i servicestrukturen.

- Vi bör hålla en god service inom både social- och hälsovård och på utbildningssidan. Vi ska också hålla infrastrukturen i staden i skick. Vården, och förhållandet mellan kommunen och de nya självstyrande landskapen, är en stor fråga som kommer att vara på tapeten de kommande åren, säger Stenman.

Diskussion om artikeln