Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

60 studerande återupplivar på Vasa torg

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Hjärt- och lungräddning
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Vasa centralsjukhus och studerande från Novia och Vasa yrkeshögskola ordnar en hjärt- och lungräddningsvecka med start nästa måndag. Novia tjuvstartar dock på tisdag när kring 60 studerande förevisar återupplivning på torget i Vasa.

De studerande ska visa upp en två minuters tryckåterupplivning med start strax efter klockan 16 på området mellan frihetsstatyn och Hesburger.

Alla deltagare har en egen övningsdocka.

Idén kom från Nina Vestö, lektor på Novia.

- De studerande ska fungera som instruktörer under hjärt- och lungräddningsveckan och vi har övat en hel del. När de en gång behärskar det kan de väl lika gärna visa upp det? Jag tror inte att 60 personer har gjort hjärt- och lungräddning samtidigt tidigare, säger Vestö.

900 skolelever

Själva hjärt- och lungräddningsveckan inleds på måndag den 9 maj.

Temaveckan inleds med ett seminarium för yrkesutbildade personer och från tisdag till torsdag kan allmänheten besöka sjukhuset och träna på hjärt-lungräddning. Det är i samband med det som studerande agerar instruktörer.

På fredagen kulminerar veckan i ett hjärt-lungräddningsevenemang för skolelever.

Evenemanget är riktat till skolelever i årskurs 9 och arrangeras på Variska skola.

Under evenemanget får sammanlagt cirka 900 elever, 500 finskspråkiga och 400 svenskspråkiga, öva sig i bröstkompression på en återupplivningsdocka efter en avklarad teoridel.

Diskussion om artikeln