Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: Q som i Aqua

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 15:55.
Sören Rasted, Lene Nyström, René Dif och Claus Norreen = Aqua.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

"I'm a Barbie girl, in a Barbie World! Life in plastic, it's fantastic". Ja visst hade danska Aqua fantastiska framgångar under Eurodance-erans och 90-talets sista år.

Vem?

Dags då för ett litet nordiskt samarbete. Inte så litet heller. Under namnet "Joyspeed" gjorde man lite tafatta försök att slå igenom, men det skulle dröja en stund innan genombrottet kom, men vilket genombrott blev det inte för Lene Nystrøm, René Dif, Søren Rasted och Claus Norreen! Den första singeln som Joyspeed flörtade rejält med rave-genren, lyssna bara på "Itsy bitsy spider"!

Det här norsk-danska gänget med Dif och Nyström som frontfigurer lyckades både sälja närmare 30 miljoner skivor och göra en av världens största leksakstillverkare flyförbannade.

Året var 1997 då vi fick stifta bekantskap med en levande Barbie docka i låten Barbie girl som tog världen med storm. Leksaksbolaget Mattel gillade inte låten och videon som man ansåg föra den riktiga Barbie dockan i dåligt ljus.

Nåväl, Mattel förlorade rättegången och musiken segrade.

Resten är en framgångshistoria.

Vad?

Som sagt över 30 miljoner skivor sålda.

Låtar som "Barbie Girl", "Roses are red", "Dr Jones" och förstås den obligatoriska tryckaren "Turn back time" får ännu idag många nostalgiker att dra på mungiporna.

Aqua var ett världsfenomen som lyckades samtidigt vara populära runt hela jorden. Dessutom hörde man till de få väluppfostrade popstjärnorna under den här tiden. Ingen alkohol, hård fysisk träning och ett glatt leende till alla fans.

Det här har lett till att gruppen finns ännu idag med alla medlemmar vid liv och dessutom utan större negativa skrivelser i skvallerpressen. Efter skivorna "Aquarium" (1997) och "Aquarius" (2000) gav man faktiskt ut en ny platta så sent som 2011, men namnet till trots blev "Megalomania" ingen internationell succé, även om den gick bra på hemmaplan i Danmark.

Singeln "How R U Doin?" skulle vara spjutspetsen på en bejublad comeback, men saknar 90-talscharmen och tar sig själv på för stort allvar.

Frontfiguren Lene Nyström har många gånger röstats fram till en av 90-talets största sexsymboler.

År 2001 gifte hon sig med Aqua-medlemmen Sören Rasted och år 2012 var hon en av mentorerna i "The Voice" hemma i Norge och agerade också skådespelare i kriminaldramat Varg Veum.

Däremellan gjorde Lene ett försök på en solokarriär (2003) och tyckte redan flera år före Sean Bananatt det var allas plikt att skaka rumpan. "It's your duty" blev aldrig någon gigantisk hit.

Varför?

Kanske den mest framgångsrika gruppen från den här eran.

Musiken kanske inte var den mest kännspaka eurodancen med det var till det här musiken hade utvecklats till under slutet av 90- talet.

Musikvideon till låten "Barbie Girl" håller ännu idag. Ett konstverk. Av nåt slag.

Enligt Jukka:

Plastigt, opersonligt, barnsligt och så fullkomligt underbart! 90-talet i ett nötskal. Aqua var defintivt ett av de riktigt stora under denna era.

Enligt Antti

Jag kan inte annat än gilla Aqua. Det är så oerhört välproducerat, så banalt och så vackert både i ton och utförande av sångerskan Lené.

Att välja favorit bland många episka spår är faktiskt svårt, men "Lollipop (Candyman)" som gavs ut efter "Barbie Girl" ligger nära till hands.

Sen har också "My mamma said" som kom ut så sent som 2009 något som tilltalar mig. Men då är jag typ den enda, om man ser till försäljningssiffror och genomslag.

Fast bäst är det väl ändå när norrmannen Leo Moracchioli gör "Barbie girl (cover)" som bara han kan - eller vad sägs?

Nyfiken på mera Eurodance?