Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tionde Botniacyklingen trampas i sommar

Från 2016
Dan Häggblom
Bildtext Dan Häggblom, Botniacyklingens initiativtagare.
Bild: Yle/Roger Källman

Lördagen den 30 juli anordnas den tionde upplagan av Botniacyklingen. Loppet har sedan starten vuxit sig till ett av landets största cykeljippon.

- Vi har fint rykte och alla tycker om den fina stämningen. Ingen annanstans bär man ut frukostborden och sitter invid vägen och hejar på cyklisterna, säger Dan Häggblom, loppets initiativtagare

Spontana musikuppträdanden och andra upptåg brukar också förekomma längs rutten - allt detta förstärer känslan av folkfest.

Jubileet till ära har arrangörerna satsat på ett utlottningspris modell större: bland alla som kommer i mål så lottas det ut en splitterny personbil.

- Alla som har varit med i alla tio åren kommer att få en speciell jubileumsmedalj och så satsar vi extra på marknandsföringen, säger Dan.

Tävling och motion

Vintern 2006 hade den första Botniavasan skidats. Dan Häggblom, som då var i sportaffärsbranschen, fick idén att starta upp något liknande till sommaren.

- Så funderade vi med de här Vöråborna att starta ett cykellopp i samma stil. Så började det.

Det första året hade arrangörerna som målsättning att minst 500 deltagare skulle anmäla sig. Det kom hela 900 stycken.

- Det fanns en tydlig beställning för ett sånt här lopp i Österbotten, säger Dan.

Det finns både en tävlingsklass och en motionsklass i Botnyacyklingen. Man cyklar antingen 67 eller 106 kilometer.

- Många deltagare är "glada motionärer", som skidar på vintern och cyklar på sommaren. Många är i min ålder och benen kanske inte längre håller för löpträning, säger Dan.

Diskussion om artikeln