Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tredje gången gillt för Markus Lytts och Janne Hyöty

Från 2016
Janne Hyöty och Markus Lytts
Bildtext Janne Hyöty och Markus Lytts
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Den andra maj släpptes låten "The bottomline". Det här är det tredje samarbetet mellan sångaren Markus Lytts och producenten Janne Hyöty.

- Det här är en lyxhobby, lite terapi vid sidan om skådespelandet. Så säger Markus, som arbetar som skådespelare på Wasa Teater, om låtskapandet.

Janne Hyöty är låtskrivare och producent med stora framgångar inte minst på den asiatiska marknaden. Hur passar de här gemensamma projekten in i hans kalender?

- Det finns alltid utrymme för bra grejer, säger Janne. Det har varit trevligt att jobba med Markus och vi fortsätter väl efter det här också, antar jag.

De bästa låtarna kommer snabbt

"The bottomline" är alltså den tredje låten som Lytts och Hyöty gör tillsammans. Den här gången gick det snabbt att komma från idé till färdig låt.

- Jag hade väl en refrängidé och utifrån den kom Janne på en bra vers. Sen funkade inte refrängen så då gjorde vi om den - så beskriver Markus hur låten fick sin början.

Medan Janne byggde upp låten satt Markus och lyssnade och skrev texten. Lyriken gick rekordsnabbt att skapa den här gången. Det gick på en halv timme, säger Markus.

- Det här blev kanske inte det vi hade tänkt från första början, men de bästa låtarna kommer snabbt, på tjugo-trettio minuter, säger Janne.

Album?

Nu har Markus Lytts och Janne Hyöty tre låtar under bältet: "Angel from the past", "Learning to fly" och nu "The bottomline". Kan samarbetet tänkas resultera i ett helt album nån gång?

- Ja, tjänstledigt från teatern för att göra något annat vore kanske nyttigt. Då vore det helt kul att skapa musik i ett år, säger Markus.

Janne är också öppen för ett albumprojekt, även om han konstaterar att musikbranschen har gått det till man ger ut musik låt för låt, snarare än hela album.

- Kanske vi får ihop tio singlar som sen blir ett album med bara hits, säger han.

Spela upp på Soundcloud.

Diskussion om artikeln