Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Allt du inte visste om psykisk ohälsa

Från 2016
Uppdaterad 25.08.2016 11:00.
Bipolär och social fobi. Två diagnoser.
Bildtext Ord som bipolär och social fobi kan låta konstiga, men egentligen bygger problemen på drag som finns hos alla människor.
Bild: Lotta Sjöberg

Visste du att social fobi är helt naturligt och att alla kan få en psykos om de verkligen anstränger sig? Lär dig sju saker du inte visste om psykisk ohälsa. Eller ännu fler.

Psykisk ohälsa är inte riktigt som på tv.

Bipolaritet, social fobi och psykos är ord som du har hört många gånger. Men vet du vad de egentligen står för? Vi reder ut begreppen tillsammans med psykologen Anders Englund och lär oss bland annat att många psykiska sjukdomar kommer från helt vanliga drag som finns hos alla människor. Också hos dig.

Psykolog Anders Englund
Bildtext Anders Englund.
Bild: Yle/Malin Hulkki
Social fobi
Bild: Lotta Sjöberg

Social fobi - det är naturligt att vara rädd

Det är inte konstigt att bli rädd för människor. Ända sedan vi bodde i grottor och samlade lingon för att överleva har det varit naturligt att vara lite skeptisk till nya människor.

- Det är vanligt. Det är inget fel på att man är nervös med nya människor. Evolutionen säger att man måste vara lite försiktig med nya människor. Annars kanske du blir uppäten.

Att vara nervös för att träffa nya människor är en naturlig signal, men när man får social fobi matar man den signalen. Varje gång man undviker att träffa någon så blir kroppen och psyket nöjda. Vi blev inte uppätna den här gången heller! På det viset blir undvikandet en livsstil som leder till dåliga resultat längre fram. Om man vill bryta en social fobi måste man gå försiktigt fram.

- Man försöker hitta utmaningar som inte är överväldigande och inte väcker en total skräck. Man ska kunna vara i dem i mer än en halvtimme så att ångestreaktionen hinner mildras, så att den inte lämnar ett starkt ärr.

Kanske man börjar med att träffa ett gäng kompisar man känner. Sedan träffar man ett gäng med några nya personer. Till slut kan man utmana sig själv med att träffa en grupp med helt nya människor.

Ett mycket vanligt sätt att undvika social fobi är att dricka alkohol.

- Man tar bort signalen, men då är sannolikheten att den dör bort också mindre.

Det är som att cykla med stödhjul. Du lär dig inte att balansera om du alltid använder stödhjul.

Psykos
Bild: Lotta Sjöberg

Psykos - alla kan få en om de verkligen försöker

När du drabbas av en psykos upplever du saker som inte är verkliga. Du kan uppleva saker med alla sinnen. Det kan vara dofter, ljud eller saker du ser eller något du känner.

Det är inte bara schizofrena som får psykoser. Psykoser är en del av andra sjukdomar och kan faktiskt också hända vem som helst.

- Det finns många som har en psykos i sitt liv och aldrig mera.

I USA gjorde man experiment på 70-talet där man tvingade soldater att vara vakna i två veckor. Alla fick psykoser.

- Man kan inte säga att psykossjukdom är få förunnat. Alla kan få fel i huvudet om de riktigt försöker, säger Anders Englund med ett klurigt leende.

Det som är viktigt att komma ihåg är att människor tål stress på olika sätt. Om man lider av psykoser så måste man ta hand om sig själv på ett bättre sätt.

Man kan till exempel välja studier och arbetsliv som passar en och som inte skapar för mycket stress.

Schizofreni
Bild: Lotta Sjöberg

Schizofreni - vardagligare än du tror

Alla människor kan uppleva saker som inte finns.

- Tänker du på en rosa elefant, så ser du en rosa elefant framför sig. Tänker du på en apelsin, så kan du känna smaken av en apelsin, du kan till och med börja salivera. Schizofreni är en sjukdom där den här förmågan har börjat glida ur händerna på en.

Den som lider av schizofreni tappar under perioder greppet om verkligheten. Du kanske hör en röst. I vanliga fall förstår du att du inbillar dig den. Under den psykotiska perioden låter du inbillningarna styra dig.

- Du kan ha vanföreställningar på alla sinnen. Vissa upplever att de skuffas någonstans. Du hör någonting. Du kan höra någons röst utan att den säger något. Du kan känna en stark obehaglig lukt.

Schizofrena kan också ha bortfallssymtom. Det är saker som inte fungerar som förr i livet. Man orkar till exempel inte träffa sina vänner och isolerar sig.

Schizofreni brukar visa sig i en ung ålder. Anders Englund hoppas att folk kunde ta hand om varandra lite mer. Det kan faktiskt rädda någon från att sjunka djupare.

- Vi ska inte strunta i folk som beter sig lite underligt och frysa ut dem, utan låta dem vara med.

Schizofreni är en kontroversiell diagnos som har förändrats en del med tiden. De som fick diagnosen på 80-talet har ofta fått en annorlunda diagnos senare. Till saken hör också att det bara är de som mår dåligt som träffar läkare och psykologer. Kanske finns det någon som ibland känner en trevlig doft och inte reagerar på att det är en vanföreställning.

- Jag tror att det finns många som vi aldrig får reda på att har de här upplevelserna. Jag tror att alla känner någon.

Panikångest
Bild: Lotta Sjöberg

Panikångest - som att bli attackerad av lejon

Du känner säkert någon som har haft panikångest. Kanske har du själv upplevt en attack?

En attack av panikångest kan vara många olika saker. Den kan vara tankar, känslor eller något som händer med kroppen. Du kan till exempel få fruktansvärda katastroftankar, samtidigt som du svettas och skakar, eller spyr.

- Många är rädda för att få en attack på nytt. Du upplever något som påminner om senast och börjar tänka på vad som skulle hända om du får en attack igen. Tänk om jag skulle spy mitt i supermarketen, säger Anders Englund.

När du får en ångestattack sätts kroppen i kampläge och alla mätare går på rött. Det är precis som när du blir attackerad av lejon. Trots att det inte finns några lejon.

Ett vanligt sätt att försöka lindra attackerna är att lära sig att behärska någon aspekt av dem. Det kan till exempel vara svårt att få kontroll på sina tankar när en attack är på väg. Då kan man istället försöka kontrollera kroppen, kanske med andningsövningar.

ADHD
Bild: Lotta Sjöberg

ADHD - fler problem än koncentrationssvårigheter

Den som har ADHD har svårt för att koncentrera sig, blir lätt distraherad och låter impulser styra livet. Om du lider av ADHD har din hjärna svårt att skapa det smala fokus som behövs till exempel för att sitta stilla och lösa en lång och komplicerad matematikuppgift.

Om du har problem med att koncentrera dig är det lätt hänt att du får problem med annat i livet. Barn med ADHD får ofta höra att det är stökiga och till besvär. Det sätter spår.

- Nästan alla ADHD-patienter jag har träffat har känt skam. Stor skam. Det har varit väldigt berörande möten.

När man behandlar ADHD försöker man uppmuntra hjärnan att fokusera smalt. Det är inte alltid en lätt uppgift. Medicin är ett medel som man rätt ofta använder.

Bipolär
Bild: Lotta Sjöberg

Bipolär - upp och ner

Den som är bipolär har oftast maniska och depressiva perioder. I den maniska fasen kan du till exempel jobba frenetiskt och få höjd sexlust. Du sover knappt alls och blir ändå inte trött. Du känner att du klarar av allt. Att du är gud.

Den depressiva fasen är motsatsen. Du blir deprimerad och förlorar intresset för det mesta.

- Den depressiva fasen är alltid mycket längre.

Precis som med andra sjukdomar träffar Anders Englund bara de som verkligen lider av sjukdomen.

- Det finns säkert folk som har bättre koll och hanterar det bättre.

Föreställ dig att det händer något upprörande i ditt liv. Din kropp uppfattar det som ett katastrofläge och tänker att du behöver all energi som den kan hitta. Plötsligt klarar du dig nästan helt utan sömn.

- Vissa människor kanske ligger i sängen ändå. Det tar fem dagar och så är det över. Skadan är att du kommer att vara jäkligt trött i en vecka efteråt.

Ett annat alternativ är att du stiger upp ur sängen och börjat göra något. Kanske programmerar du maniskt hela natten. På det viset gör du av med ännu mer energi och det kan leda till att du tappar omdömet och skäller ut dina kompisar nästa dag.

Ingen diagnos
Bild: Lotta Sjöberg

Hur får man en diagnos?

I Finland är det läkare som ställer diagnoser. Ingen annan.

Det kan också vara bra att komma ihåg att namnen och diagnoserna för psykisk ohälsa är något vi själva hittat på. De existerar inte på samma sätt som ett förkylningsvirus. Det är bara ord vi har hittat på för att beskriva problem människor ibland har.

#Sekasin är ett projekt där Yle lyfter upp psykisk ohälsa. Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.

Diskussion om artikeln