Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå runt med sommarbussen

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 14:50.
sommarbussen i Borgå
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Turister och invånare kan nu gratis åka buss i centrum av Borgå. Med sommarbussen Rinkeli når man både Gamla stan och Konstfabriken.

Den vita minibussen svänger in vid den gamla kanonen vid Gamla stan. Oscar Gustafsson har redan kört ett antal varv med sommarbussen. Premiärdagen bjuder på det vackraste vårvädret.

- Rutten tar cirka 20 minuter att köra i lugnt tempo, säger han. Nu på premiärdagen har det inte varit någon större passagerarmängd.

sommarbuss
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bussen känns rymlig och ljus. Sittplatser finns det för 16 passagerare. Att kliva på och av är lätt tack vare det låga golvet. Sommarbussen är till för både turister och Borgåbor.

- Några engelsmän hängde med ett och ett halvt varv här på dagen. De tyckte om möjligheten att gratis få åka runt i Borgå.

För tillfället kör sommarbussen upp för den branta stigningen till Näsebacken på sin färd mot Konstfabriken. Senare blir det av att köra längs med den västra åstranden.

- Då får jag väl köra extra långsamt så alla hinner ta sina bilder på strandbodarna, säger Gustafsson.

karta
Bildtext Sommarbussen kör motsols runt centrum av Borgå med torget som start- och ändhållplats.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bussrutten går motsols vidare från Konstfabriken över ån till torget och så in i Gamla stan, upp för Brunnsgatan och ner för Brobacken. Cirkeln är sluten.

På Borgå stad är det trafikingenjör Hanna Linna-Varis som svarar för rutten.

- Vi hoppas verkligen att så många som möjligt hittar och använder bussrutten runt centrum av Borgå, säger hon.

Sommarbussen kör vardagar mellan kl. 10 och 17. Mitt på dagen är det paus från kl. 13 till 14.

- Tyvärr sku det ha blivit för dyrt att trafikera också under veckosluten. Nu har vi bussen i gång under fem månader fram till slutet av september.

busshållplats
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För Borgå stad kostar trafiken med sommarbussen omkring 31 000 euro. Om några veckor är det möjligt att via nätet följa med var bussen kör i realtid.

- Alla är välkomna på en tur.

sommarbuss
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln