Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Käbblande politiker tvingar Spanien till nyval

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Partido Popular med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen firar segern i det spanska parlamentsvalet.
Bildtext Här firar Partido Popular segern i det senaste parlamentsvalet.
Bild: EPA/CHEMA MOYA

I Spanien upplöstes parlamentet natten till måndagen efter att alla försök att bilda ny regering hade misslyckats. Efter fyra månaders roende och hopande i regeringsbildningen står nu Spanien inför nyval.

Det är första gången sedan demokrati infördes i Spanien efter diktatorn Francos död på 70-talet som det inte har gått att bilda regering. Det blir med största sannolikhet i juni som spanjorerna igen går till valurnorna.

Efter parlamentsvalet i december ifjol vaknade Spanien upp till ett helt nytt politiskt läge. I flera årtionden hade politiken dominerats av socialistpartiet PSOE och konservativa Partido Popular.

Men i valet gick de två partierna rejält bakåt och två uppstickare, vänsterradikala Podemos och högerpartiet Ciudadanos fick tillsammans en tredjedel av rösterna.

Trots flera försök att bilda regering, där kung Felipe också fungerade som medlare, lyckades de fyra partierna inte komma överens. De har grälat om ekonomi, socialpolitik, förhållandet till Europa, men också om Katalonien.

Det säger statsvetaren och Spanienkännaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

- Det nya vänsterpartiet Podemos till exempel trycker på väldigt mycket när det gäller plurinationella Spanien. Man vill låta Katalonien ha en folkomröstning om självständighet och hitta en politisk väg ut ur det låsta läget. Medan Podemos potentiella samarbetspartner socialdemokraterna inte alls vill gå en sådan väg med folkomröstning.

- Så även om det finns väldigt många logiska eller potentiella möjligheter till koalitioner, så är de låsta på grund av de viktiga frågorna som de olika partierna har gått till val med.

Ingen vill samarbeta med Partido Popular

Bakom allt gräl ligger ändå en motvilja mot konservativa Partido Popular, efter fyra år av tuffa inbesparingar och korruptionsskandaler.

- De andra partierna anser att det är Partido Popular som står för de gamla tidernas politik. Och ingen vill eller kan samarbeta med dem eftersom det skulle rasera så mycket trovärdighet från valkampanjen. Det är mot Partido Popular som man har agerat, säger Jakob Lewander.

Och åtminstone Podemos tros ha satt sig på bakhasorna i regeringsförhandlingarna för att tvinga fram ett nyval.

Ledaren för Podemos Pablo Iglesias (tredje från vänster) och hans team firar valresultatet.
Bild: EPA/JUANJO MARTIN

Efter att två stora partier i årtionden har turats om vid makten så är det här med kompromisser också svårt för de spanska politikerna.

- Det är flera spanska statsvetare som har sagt att det spanska samhället har insett den här nya ordningen. Men man har egentligen inte lyckats komma in i kulturen av vad politiska överenskommelser innebär. Och att man måste skapa de här lite mera vidsynta formerna för parlamentariska överenskommelser, säger Lewander.

Spanjorerna trötta och irriterade

Men när nyval nu ska hållas i juni kan det bli en enorm utmaning för partierna att få spanjorerna att rösta. Många är trötta och irriterade på partiernas sandlådefasoner.

- Jag anser att partierna inte har tagit det hela på allvar, säger Madridbon Puri Fernandez. Mycket står på spel för Spanien och jag tror att spanjorerna, åtminstone jag, är besvikna.

Det äkta paret Paquita och Manuel säger att det är skamligt.

- Partierna borde inte föra någon kampanj alls och bara hålla val direkt. De kan inte längre övertyga mig om någonting, säger Manuel.

- Partierna håller fast vid sina egna åsikter och om de inte har lyckats kompromissa nu så kommer de knappast att lyckas efter nyvalet heller, säger pensionären Alberto.

Och här ligger det stora problemet. Enligt opinionsundersökningar är den politiska opinionen ungefär den samma som vid valet i december. Resultatet i valet i juni kan alltså bli det samma och då är Spanien vid ruta ett igen.

Vänstern borde förena sig, partiledare avgå

Det som skulle rädda situationen är om den nya vänsterkoalitionen växer, säger statsvetaren Jakob Lewander.

- Det är ett alternativ. Podemos och det gamla vänsterpartiet verkar vara i en situation där man kan kombinera sina krafter och på det sättet öka i representation. Om man står på en gemensam vallista så kan man maximera antalet mandat också. Vilket kan vara en framgång för ett samlat vänsterblock som då kan tvinga socialdemokraterna till samarbete.

En annan möjlighet enligt Lewander är att det börjar röra på sig inom partierna. Det finns många som tycker att socialisternas partiledare Pedro Sánchez och Partido Populars Mariano Rajoy borde stiga åt sidan för att partierna ska få en nystart.

- Skulle det ske ett ledarskifte där Rajoy kliver tillbaka till exempel till förmån för en yngre kanske mer dynamisk personlighet så finns det kanske möjligheter till ett samarbete med Ciudadanos.

Mariano Rajoy den 26 april 2016.
Bildtext Mariano Rajoy
Bild: EPA/ZIPI

Samtidigt kan ett lågt valdeltagande sätta käppar i hjulen för de nya regeringsförhandlingarna.

- När valdeltagandet går ner gynnas Partido Popular. Så det är en tvetydig situation för dem. De hoppas på lågt valdeltagande vilket är lite speciellt ur en demokratisk synvinkel. Men resten av partierna måste verkligen se till att folk går och röstar, säger Jakob Lewander.

Diskussion om artikeln