Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato-anhängare: Finland kan inte lägga veto mot Sverige

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Sveriges och Natos flaggor sida vid sida.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Sverige kan inte ta hänsyn till Finlands beslut i Nato-frågan, säger svenska Nato-anhängare.

Den finländska Nato-utredning som publicerades i fredags väcker debatt också i Sverige. Moderaterna, som hoppas ta över regeringsmakten efter valet om två år, säger att Sverige kan gå en annan väg än Finland i frågan.

Nato-debatten har varit livlig i Sverige under det senaste året. Både förespråkare och motståndare av ett svenskt medlemskap följer noggrant debatten i Finland.

Hans Blix är ett tungt namn som har uttalat sig skeptiskt i Nato-debatten. Han har i tiden varit generaldirektör vid Internationella atomenergiorganet IAEA och talar för avspänning.

Hans Blix.
Bildtext Hans Blix.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Så här svarar han på argumentet som kommer fram i den finländska Nato-utredningen, att ett svenskt medlemskap skulle gynna Nato i försvaret av de baltiska länderna.

- Jag tror också att förmågan att försvara Baltikum skulle öka om Sverige och Finland var med i Nato. Men risken för att Ryssland skulle ge sig på Nato tror jag att allmänt bedöms som utomordentligt liten, säger Blix.

- I nuvarande läge tror jag att det viktigaste är att försöka gå tillbaka till avspänning mellan Ryssland och Västeuropa.

Svensk valrörelse kring Nato-frågan?

Sveriges nuvarande regering har valt att inte ens utreda ett svenskt medlemskap, eftersom man anser att det skulle sända fel signaler.

Opinionsmätningarna visar att en majoritet av svenskarna motsätter sig ett medlemskap i Nato. Men pådrivarna, det vill säga de borgerliga partierna, kommer att försöka göra nästa valrörelse till en fråga om Nato.

Man kommer att försöka få med sig de väljare och de partier som tvekar. Och i den frågan kan inte Sverige ta hänsyn till hur Finland ställer sig, säger Karin Enström, f.d. försvarsminister och en av Moderaternas ivrigaste försvarsdebattörer.

Karin Enström
Bildtext Karin Enström.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

- Jag tycker inte att länderna ska lägga veto för varandras beslut. Det är viktigt att betona att det är nationella beslut och det tror jag är viktigt både för Sverige och Finland, säger Enström.

Rysk reaktion

I fredags uttalade sig Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i Dagens Nyheter. Han sade att Ryssland skulle reagera om Sverige gick med i Nato. Och rädslan för de ryska reaktionerna har blivit ett argument för bägge sidor i den svenska debatten.

- Jag tycker det snarare är de som vill önskar att Sverige ska gå med i Nato, som är rädda. Det är inte vi som är veka och mjuka. De är rädda, de vill krypa in under Nato-täcket, säger Blix.

- Ja nu är det ju så att en stor nation i vårt närområde har inlett en mycket aggressivare politik. Det är ju inte så att det är Sverige och Finland som har gjort att den säkerhetspolitiska situationen är försämrad. Självklart måste vi dra slutsatser av det här, säger Enström.