Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Långköraren slut - Havsgatan i Hangö blir gågata

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 12:47.
Vy från Café Regattas terass.
Bildtext För tillfället är gatan enkelriktad.
Bild: Yle/Maria Wasström

Efter många om och men är det nu klart att Havsgatan i Hangö kommer att stängas av för trafik. Det var stadsstyrelsen som tog det slutgiltiga beslutet på sitt möte under måndagskvällen (2.5).

Det här är ett beslut i linje med det avtal som staden har gjort upp med Regatta Resorts säger Stig Sundberg (SFP) som är vice ordförande i stadsstyrelsen.

- Nu tog stadsstyrelsen sitt ansvar och satte punkt för vidare roende och hopande i den här frågan som verkligen har varit en långkörare i stadens historia.

Ärendet togs upp i stadsstyrelsen efter att tekniska nämnden gick emot beredningens förslag den 20.4. Nämnden sade då nej till att Havsgatan skulle fredas för fotgängare.

Vitt skilda åsikter i styrelsen

Styrelsemedlemmarna var ändå långt ifrån eniga.

Gunnel M. Helander (SFP) föreslog att gatan bara skulle fungera som gågata under perioden 1.6 - 31.8.2016 och sedan öppnas för trafik igen, och Raili Peni (VF) att ärendet skulle gå vidare till stadsfullmäktige. Ingetdera förslag fick understöd.

Eero Koli (C) föreslog i sin tur att man inte skulle godkänna förslaget att göra Havsgatan till gågata och istället hålla sig till tekniska nämndens beslut. Koli fick understöd av Bernt Förström (SDP) och Raili Peni.

Förslaget om att Havsgatan ändras till gågata från och med första juni 2016 fick slutligen flest röster. Styrelseordförande Jouko Kavander (SDP), Stig Sundberg (SFP), Aila Pääkkö (SDP), Barbro Wikberg (SFP) och Risto Alén (Saml) röstade för förslaget.

Det kan bli besvärsrumba

Frågan om Hangö stad borde förbjuda motortrafik på Havsgatan behandlades i tekniska nämnden och stadsstyrelsen flera gånger under fjolåret.

Stadsstyrelsens beslut är det som nu gäller eftersom förslaget om att föra ärendet vidare till stadsfullmäktige röstades ner.

- Det finns förstås möjlighet att söka rättelse i det här beslutet och sedan kan det ju bli en besvärsprocess som avgörs av förvaltningsdomstolen, säger Sundberg.

Artikeln uppdaterades 3.5 kl. 7 med citat av Stig Sundberg.

Radio Vega Västnyland: Stig Sundberg: Havsgatan blir gågata

3:39

Diskussion om artikeln