Förvaltning och köer belastar vården
Förvaltningen är för tung. Det är orsaken till att vården är så dyr i Österbotten.
Den slutsatsen levererade representanter för privata vårdföretag vid ett seminarium i Pedersöre på måndag kväll.
Seminariet för beslutsfattare i de fyra kommunerna runt Malmska vårddistriktet, dvs Nykarleby, Jakobstad, Pedersöre och Larsmo diskuterade olika strategier för vården tillsammans med representanter för bland annat vårdföretagen Doctagon och Pihlajalinna.
Dyr vård men friska människor
I samband med social- och hälsovårdsreformen är det tänkt att också de kommunala aktörerna ska ha sin vårdapparat organiserad i bolagsform. Det brådskar, eftersom vårdreformen ska träda i kraft 2019.
I Vasa sjukvårdsdistrikt är det stora problemet det att man ligger klart över landets genomsnitt i vårdkostnader per capita, trots att folk i genomsnitt mår bättre här.
- Varför är vi så dyra, vad är det vi gör fel, frågade Elli Flén (SFP), fullmäktigeordförande i Nykarleby.
Tung förvaltning del av problemet
Frågan besvarades av Virpi Holmqvist, vd för Jämsän Terveys - Jämsä stads och vårdföretaget Pihlajalinnas gemensamma vårdföretag som har hand om social- och hälsovården i Jämsä.
- Två saker: Vi utvecklar beslutskulturen och tar snabbare beslut. Det andra är att få bort köerna i primärvården. Köer kostar, säger Holmqvist.
Tung, trög förvaltning med långsam beslutsgång är alltså något som de privata vårdföretagen säger sig kunna åtgärda.
- Det går faktiskt att göra rätt mycket rätt snabbt, säger Stefan Wentjärvi, vd på Doctagon.
Offentligheten osäker
Men den offentliga förvaltningen har i alla fall den fördelen att den är rätt transparent.
- Hur går det med offentligheten om vården bolagiseras, undrade Stefan Sjöberg (SDP), fullmäktigeledamot i Nykarleby.
Något direkt svar på den frågan gavs inte, men de samägt privat-kommunala vårdbolagen föreslås ägas till 51 procent av vårdföretaget och till 49 procent av kommunerna. Därmed har kommunerna fortfarande en stark roll.
Men som brukligt har blivit med social- och hälsovårdsreformen är det fortfarande mestadels frågan om antaganden. Direktiv och riktlinjer vad gåller vårdverkligheten efter reformen har ändrat många gånger under resans gång, och ingenting är klart förrän riksdagen har godkänt paketet.